We weten ook dat Covid aanzienlijke gevolgen op de lange termijn kan veroorzaken, die mogelijk niet altijd verband houden met een eerdere infectie.
Uit een onderzoek van de BHF (British Heart Foundation) bleek bijvoorbeeld dat mensen die Covid kregen, in de 18 maanden na infectie vijf keer meer kans hadden om aan een hartziekte te overlijden. Mensen die een ernstige infectie hadden doorgemaakt, liepen een nog groter risico.
Zowel op de korte als op de lange termijn liepen degenen die eerder geïnfecteerd waren een hoger risico op de volgende hart- en bloedsomloopproblemen:
- Hartaanvallen
- Coronaire hartziekte
- Hartfalen
- Diepe veneuze trombose (DVT)
Ze liepen ook een hoger risico op een beroerte en atriumfibrilleren op de korte termijn, maar niet op de lange termijn.
Welke invloed heeft het coronavirus op je hart en bloedsomloop?
Covid-19 kan je hart en bloedsomloop op vele manieren beïnvloeden. Het kan bijvoorbeeld leiden tot een snellere hartslag, atriale fibrillatie, bloedstolsels, hartbeschadiging door een gebrek aan zuurstof en voedingsstoffen, ontsteking van de hartspier en het slijmvlies, of het Takotsubo-syndroom (gebroken hartsyndroom).
Veel symptomen die mensen ervaren houden verband met het virus dat het endotheel (de binnenwand van de bloedvaten in ons lichaam) beschadigt. Alle delen van het lichaam hebben een gezonde bloedtoevoer nodig om goed te kunnen werken. Schade aan je bloedvaten kan leiden tot abnormale bloedstolling, ‘lekkende’ bloedvaten, verminderde bloedstroom door het lichaam en een reeks symptomen. Het virus kan daarom ook hart- en bloedsomloopcomplicaties veroorzaken bij mensen zonder bestaande hartziekte.
Een snelle hartslag of hartkloppingen na Covid
Covid-19 kan ervoor zorgen dat je hartslag snel of onregelmatig wordt als reactie op koorts of ontstekingen, omdat je hart harder werkt om meer bloed door je lichaam te pompen om de infectie te bestrijden.
Onderzoekers vermoeden dat dit te wijten kan zijn aan het virus en de immuunrespons die het autonome zenuwstelsel aantast (in plaats van de hartspier zelf). Dit is het deel van het zenuwstelsel dat automatisch essentiële lichaamsprocessen reguleert, zoals bloeddruk, hartslag en ademhaling.
Bloedproppen
Mensen die door Covid-19 een ernstige ziekte ontwikkelen, lopen een groter risico op bloedstolsels. Er wordt aangenomen dat dit te wijten is aan schade aan de bloedvaten, hetzij rechtstreeks veroorzaakt door het virus, hetzij als gevolg van de immuunreactie van het lichaam op de infectie. Bloedstolsels kunnen ernstige problemen veroorzaken, zoals trombose, stolsels in de bloedvaten van de longen (longembolie), een hartaanval of een beroerte.
Als de Covid-infectie zo ernstig is dat deze de longen beschadigt, kan dit de hoeveelheid zuurstof die het hart bereikt verminderen. Omdat het virus en de immuunreactie daarop ook de cellen kunnen beschadigen die de bloedvaten bekleden, kan dit ook stolsels veroorzaken in de bloedvaten die de longen voeden en de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar het hart beperken. Deze extra belasting van het hart, gecombineerd met het gebrek aan zuurstof en voedingsstoffen, kan schade aan de hartspier veroorzaken.
Ontsteking van de hartspier (myocarditis)
Covid-19 kan ontsteking van de hartspier (myocarditis) en de hartwand (pericarditis) veroorzaken. Myocarditis en pericarditis kunnen ook worden veroorzaakt door andere virale infecties, niet alleen door Covid-19.
Bij 1 op de 8 mensen die met Covid-19 in het ziekenhuis waren opgenomen, werd later de diagnose myocarditis gesteld. Ernstige Covid-19 kan naast hartontsteking ook ontstekingen in het hele lichaam en schade aan de nieren veroorzaken. Veel onderzoekers denken dat deze schade aan het hart het gevolg kan zijn van een overdreven reactie van het immuunsysteem op de infectie.
Takotsubo-syndroom (“gebroken hart-syndroom”)
Het Takotsubo-syndroom, ook wel bekend als het ‘gebroken hart-syndroom’, treedt op wanneer de linker pompkamer van het hart snel van vorm verandert en groter wordt, waardoor het hart verzwakt, zodat het minder goed in staat is bloed door het lichaam te pompen. Het komt vaak voor als reactie op een emotionele of stressvolle gebeurtenis. In veel gevallen herstelt het hart.
Er moet meer onderzoek worden gedaan om de redenen achter deze toename te begrijpen, maar men denkt dat naast de stress van de pandemie ook ontstekingen veroorzaakt door de immuunrespons van het lichaam op het virus achter de link zouden kunnen liggen.
Welke invloed heeft het coronavirus op de longen?
In ernstige gevallen van Covid-19 verplaatst de infectie zich via de luchtwegen naar de longen, waar ze longontsteking kan veroorzaken.
Een van de manieren waarop het coronavirus kan voorkomen dat de longen goed werken, is door de kleine bloedvaten in de longen te beschadigen. Hierdoor kunnen bloedstolsels en vocht zich ophopen in de longen, waardoor ze minder goed in staat zijn zuurstof in het lichaam te krijgen.
Na Covid infectie meer kans op diabetes
Het risico op diabetes is 81% hoger in de vier weken na een Covid-19-infectie, maar dit valt na vijf tot zes maanden weer terug naar het risiconiveau van vóór Covid-19.
Diabetes is een aandoening waarbij je lichaam niet genoeg van het hormoon insuline aanmaakt of de insuline die het wel aanmaakt, niet kan gebruiken, waardoor het glucosegehalte (een soort suiker) in je bloed kan stijgen. Deze onderzoeken suggereren dat Covid-19 ervoor kan zorgen dat insulineproducerende cellen afsterven of minder insuline produceren. Er is meer onderzoek nodig om het verband tussen diabetes en Covid-19 verder te begrijpen.
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
Vergelijk bij bol.com verschillende merken Vitamine D supplementen zowel voor kinderen als volwassenen. Prijsverschillen ontstaan vaak door hoeveelheidsverschillen. Ook wordt vitamine D vaak aangeboden in combinatie met andere vitamine´s en mineralen.
Kijk eventueel ook bij de Online Drogist vitamines.
Ook kan het handig zijn vitamine D te bestellen bij het bedrijf Vitamines per Post.