MRI onthult hersenafwijkingen na COVID-19

Met behulp van een speciaal type MRI hebben onderzoekers hersenveranderingen ontdekt bij patiënten tot zes maanden nadat ze hersteld waren van COVID-19. Er waren hersenveranderingen in gebieden die verband houden met taalbegrip, cognitie en circadiane ritmecontrole (betreft het dagritme).

Volgens de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention krijgt ongeveer een op de vijf volwassenen langetermijneffecten van COVID-19. Neurologische symptomen geassocieerd met longcovid zijn onder meer moeite met denken of concentreren, hoofdpijn, slaapproblemen, duizeligheid, tintelingen, verandering in geur of smaak, en depressie of angst. Studies hebben echter aangetoond dat COVID-19 zelfs bij asymptomatische patiënten kan worden geassocieerd met veranderingen aan het hart, de longen of andere organen.

MRI-resultaten toonden aan dat patiënten die herstelden van COVID-19 significant hogere gevoeligheidswaarden hadden in de frontale kwab en hersenstam in vergelijking met gezonde controles. De verkregen clusters in de frontale kwab vertonen vooral verschillen in de witte stof. Deze hersengebieden zijn verbonden met vermoeidheid, slapeloosheid, angst, depressie, hoofdpijn en cognitieve problemen.

De onderzoekers vonden ook een verschil in de hersenstam. Het gebied wat werd gevonden heeft verband met veel cruciale lichaamsfuncties, waaronder de coördinatie met het endocriene systeem om hormonen vrij te maken, het doorgeven van sensorische en motorische signalen aan de hersenschors en het reguleren van circadiane ritmes (de slaap-waakcyclus).

Figuur 1. Groepsanalyse van gevoeligheidsgewogen beeldvorming met hogere gevoeligheidsgewogen beeldvormingswaarden in de COVID-groep in vergelijking met gezonde controles. Drie significante clusters werden voornamelijk gevonden in de witte stofgebieden van de prefrontale cortex en in de hersenstam. De clusters (a) en (b) worden bilateraal waargenomen in de cerebrale witte stof nabij de orbitofrontale gyrus, terwijl (c) in het gebied van de middenhersenen ligt.  rsna.org

Abstract : Susceptibility-Weighted Magnetic Resonance Imaging Highlights Brain Alterations in COVID Survivors

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *