Mondkapjes & luchtfilters beschermen kinderen tegen Covid-19 infecties in school

Studie: mondkapjes en luchtfilters in omicrongolf

Een studie in Zwitserse schoolklassen gedaan tijdens de omicrongolf toont aan dat lesgeven met mondkapjes en luchtfilters zowel de hoeveelheid virus in de lucht als het risico op infectie vermindert. Dit wordt ook door andere studies op scholen bevestigd.  Het zou mooi zijn als in Nederland dergelijke maatregelen op scholen meer serieus zouden worden genomen. Jammer genoeg zien we dat nog nauwelijks in Nederland.

Het bleken verstandige maatregelen om kinderen en jongeren op scholen maandenlang mondkapjes te laten dragen en hun klaslokalen uit te rusten met dure luchtfiltersystemen. Deze maatregelen hebben de verspreiding van het virus via de lucht en de kans op besmetting met het coronavirus aanzienlijk verminderd, zo blijkt uit een Zwitserse studie in het vakblad PLOS Medicine.

Luchtfilters en mondkapjes

In klassen waar mondkapjes werden gedragen, was de virusconcentratie in de lucht 70% lager en in klassen met luchtfilters 40% lager dan in klassen zonder deze beschermende maatregelen.

Onderzoek op Zwitserse middelbare scholen

Van januari tot maart 2022 onderzochten wetenschappers van de universiteit van Bern (Zwitserland)  in totaal 90 leerlingen en hun klaslokalen in twee Zwitserse middelbare scholen tijdens de omicrongolf. De helft van de leerlingen had les had met en de andere helft zonder mondkapjes of luchtfilters. Er werden speekselmonsters genomen van de studenten en de lucht in de klas werd regelmatig getest op Sars-Cov-2. In de twee onderzochte schoolklassen hadden volgens het onderzoeksteam  tussen de twee en 19 infecties binnen zeven weken kunnen worden voorkomen door de verplichte mondkapjes.

De onderzoekers vonden dat mondkapjes dragen de transmissie in klassen verminderde en dat zowel mondkapjes als luchtreinigers de  erosolconcentraties verminderde.

Conclusies worden ondersteund door andere studies

Een conclusie waar andere studies al aan toe waren gekomen. Dat goed gedragen mondkapjes beschermen tegen blootstelling aan ziekteverwekkers in de lucht of het verminderen is nu onbetwist volgens Duitse virologen. Zo leidde het stoppen van de mondkapjesplicht in de omgeving van Boston in januari 2022 tot 45 extra Covid-gevallen per 1000 docenten en studenten in de daaropvolgende 15 weken, volgens een onderzoek in het vakblad “NEJM“. Een studie van het Helmholtz Institute for Infection Research in Braunschweig kwam ook tot de conclusie dat “in de regio’s waar mondkapjes verplicht zijn, het risico op infectie op scholen lager was.”

Er kunnen verstandige maatregelen voor toekomstige pandemieën  worden afgeleid uit studies van dit type. Bij een mogelijke volgende pandemie zou de ziekteverwekker besmettelijker kunnen zijn, met name een andere populatie kunnen treffen of er zou een hoger sterftecijfer kunnen zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *