Neurologische effecten op lange termijn van COVID-19 op het dopaminesysteem

Dit stuk is een vertaling van en post van het David it up! account op X

Covid-19 kan hersenen beïnvloeden

De COVID-19-pandemie heeft talloze manieren aan het licht gebracht waar het virus de hersenen kan beïnvloeden. Eén van de grootste zorgen is de langetermijnimpact van COVID-19 op het dopaminesysteem, dat een cruciale rol speelt bij het reguleren van stemming, motivatie, geheugen en beweging.Er wordt al een tijdje onderzoek gedaan naar hoe SARS-CoV-2, het virus dat verantwoordelijk is voor COVID-19, dopamine-neuronen kan beïnvloeden en tot verschillende neurologische symptomen kan leiden, en nieuwe ADHD kan vergroten.

Infectie en veroudering van dopamine-neuronen

Onderzoek heeft aangetoond dat SARS-CoV-2 dopamine-neuronen in de hersenen kan infecteren, wat kan leiden tot een toestand die bekend staat als senescentie (celveroudering). Senescentie is een aandoening waarbij cellen hun vermogen om te groeien en te delen verliezen, wat kan resulteren in aanzienlijke disfunctie. Geïnfecteerde dopamine-neuronen stoppen met het effectief produceren van dopamine en geven ontstekingssignalen af, wat bijdraagt ​​aan symptomen zoals cognitief functioneren, executieve disfunctie, lethargie en depressie die vaak worden waargenomen bij long- COVID-patiënten[1][2][4].

Mechanismen van schade

De infectie van dopamine-neuronen door SARS-CoV-2 veroorzaakt verschillende schadelijke processen:
– Ontsteking: geïnfecteerde neuronen geven chemische signalen af ​​die ontstekingen veroorzaken, wat het hersenweefsel verder kan beschadigen en neurologische symptomen kan verergeren[1][2].
– Verminderde dopamineproductie: Dopamine is essentieel voor verschillende hersenfuncties, waaronder plezier, motivatie en beweging. Het verlies van functionele dopamine-neuronen kan leiden tot stemmingsstoornissen en cognitieve stoornissen [5].
– Mogelijk verband met de ziekte van Parkinson: Veroudering van dopamine-neuronen is een kenmerk van de ziekte van Parkinson. Hoewel de symptomen van Parkinson niet algemeen zijn gemeld bij COVID-19-patiënten, bestaat er een potentieel voor een verhoogd risico en is verdere monitoring gerechtvaardigd[1][4].

Neurologische symptomen bij long-COVID

Long-COVID, een aandoening waarbij de symptomen weken of maanden na de eerste infectie aanhouden, omvat vaak neurologische symptomen die in verband kunnen worden gebracht met de impact op het dopaminesysteem:
– Brain Fog: moeite met concentreren, het verwerken van informatie en het onthouden van dingen zijn veel voorkomende klachten bij langdurige COVID-patiënten[3].
– Stemmingsstoornissen: er zijn meer gevallen van depressie en angst gemeld, waarschijnlijk als gevolg van de verstoring van de dopamineproductie[5].
– Vermoeidheid en slaapstoornissen: Veel long-COVID-patiënten ervaren ernstige vermoeidheid en veranderingen in het slaappatroon, wat een verdere impact kan hebben op de cognitieve functie en stemming[3].

Potentiële behandelingen en toekomstige richtingen

Onderzoekers hebben verschillende medicijnen geïdentificeerd die dopamine-neuronen kunnen beschermen tegen SARS-CoV-2-infectie of ze kunnen redden van veroudering. Deze omvatten riluzol (gebruikt voor ALS), metformine (gebruikt voor diabetes) en imatinib (gebruikt voor kanker). Deze medicijnen zijn veelbelovend gebleken in laboratoriumomgevingen en kunnen potentiële therapeutische strategieën bieden om de neurologische effecten van COVID-19 te verzachten[1][2][5].

De neurologische effecten van COVID-19 op het dopaminesysteem op de lange termijn zijn een groot probleem, met mogelijke implicaties voor stemmingsstoornissen, cognitieve stoornissen en zelfs neurodegeneratieve ziekten zoals de ziekte van Parkinson. Agressief onderzoek is essentieel om deze gevolgen volledig te begrijpen en effectieve behandelingen te ontwikkelen om de hersenen te beschermen tegen de schadelijke effecten van het virus.

Bronnen
[1] SARS-CoV-2 kan dopamine-neuronen infecteren en veroudering veroorzaken
[2] COVID-19 kan dopamine-neuronen infecteren – Neuroscience News
[3] COVID-19 en het zenuwstelsel
[4] SARS-CoV-2 kan dopamine-neuronen infecteren en veroudering veroorzaken
[5] Covid-19 zorgt ervoor dat je je verdrietig en humeurig voelt door dopamine uit te putten

Bron en schrijver van dit stuk (in de Engelse taal) :  @David it up! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *