Langdurige covid/longcovid laat afwijkingen in het immuunsysteem zien

De impact van Covid-19 die zich uitstrekt over organen en systemen in het hele lichaam, inclusief het cardiovasculaire systeem en het immuunsysteem.

Het lijkt er steeds meer op dat longcovid (=langdurige covid) o.a. wordt veroorzaakt doordat  virus en/of stukjes virus achterblijven in het lichaam van mensen die met covid besmet zijn geweest. Die resten virus kunnen jarenlang nadat de infectie plaats vond nog grote schade aanbrengen aan je lichaam.

Volgens de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) geeft bijna 10% van de volwassen COVID-overlevenden aan, dat ze langdurige symptomen hebben na hun infectie.

Een recente studie gepubliceerd in Nature Immunology , onderzoekt de rol van T-cellen bij langdurige COVID. T-cellen coördineren de immuunrespons van het lichaam. Het onderzoek onder 43 mensen die in 2020 COVID hadden, brengt duidelijke verschillen aan het licht tussen mensen die volledig herstelden en mensen met aanhoudende symptomen.

Hoewel de T-celcoördinatie werd waargenomen bij degenen die met succes herstelden van longcovid (zoals verwacht bij gezonde mensen), deze verloren ging bij mensen met een longcovid. In plaats dat de antilichamen goed werkten met de T-cellen, was er sprake van een breuk: een gebrek aan coördinatie tussen die twee. De antilichaamreactie was niet gecoördineerd ten opzichte van de T-celreactie. De immuuncellen van degenen met aanhoudende symptomen vertoonden tekenen van chronische ontsteking en een abnormaal hoge beweging van T-cellen in weefsels.

De resultaten van dit onderzoek is consistent met het feit dat sommige mensen met langdurige COVID aanhoudende immuunactivatie tegen SARS-CoV-2 ervaren, misschien veroorzaakt door aanhoudend virus.

De verklaring hiervoor: Killer T-cellen – degenen die verantwoordelijk zijn voor het opruimen van met coronavirus geïnfecteerde cellen – werden herhaaldelijk gedwarsboomd door het virus en raakten uitgeput. T-celuitputting is ook bekend als veroorzaker van HIV.

De studie levert bewijs dat langdurige COVID een  op “weefsel gebaseerde ziekte” is, wat betekent dat de disfunctie in verschillende orgaansystemen plaatsvindt. Resten van het virus in de weefsels zijn hiervoor de oorzaak.

De studie levert nieuwe stukjes van de puzzel :
Long COVID manifests with T cell dysregulation, inflammation and an uncoordinated adaptive immune response to SARS-CoV-2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *