Kans op longcovid neemt toe met lage vitamine D-spiegel

Kans op het krijgen van longcovid blijkt toe te nemen wanneer je een lage vitamine D-spiegel hebt, blijkt uit onderzoek dat is gepresenteerd op het 25e Europese congres voor endocrinologie in Istanbul. Mensen zouden hun vitamine D-spiegel moeten laten controleren na COVID-19 besmetting.

Een risicofactor voor slechtere resultaten voor Covid-19-patiënten in het ziekenhuis is een laag vitamine D-gehalte, maar de rol ervan bij longcovid  is minder onderzocht.

Voor deze studie  onderzochten onderzoekers van de Vita-Salute San Raffaele University en het IRCCS San Raffaele Hospital in Milaan 100 patiënten in de leeftijd van 51-70 jaar, met en zonder longcovid. Ze registreerden hun vitamine D-spiegels toen ze voor het eerst in het ziekenhuis werden opgenomen voor COVID-19 klachten en zes maanden na ontslag. De onderzoekers  vonden lagere vitamine D-spiegels bij patiënten met longcovid in vergelijking met degenen die geen longcovid hadden. Dit resultaat was duidelijker bij patiënten die symptomen van “hersenmist” ervoeren, zoals verwardheid, vergeetachtigheid en slechte concentratie, bij de follow-up van zes maanden.

De onderzoekers bekeken gegevens van patiënten zonder botaandoeningen en alleen degenen die voor COVID-19 naar het ziekenhuis gingen, zonder op de intensivecare afdelingen te belanden.

Eerdere onderzoeken naar de rol van vitamine D bij longcovid waren niet overtuigend, voornamelijk vanwege veel verstorende factoren. De zeer gecontroleerde aard van deze studie helpt ons de rol van vitamine D-tekort bij longcovid beter te begrijpen en vast te stellen dat er waarschijnlijk een verband bestaat tussen vitamine D-tekort en longcovid.

De onderzoekers willen nu uitzoeken of vitamine D-supplementen het risico op longcovid kunnen verminderen.  Het onderzoek toont aan dat Covid-19-patiënten met lage vitamine D-spiegels meer kans hebben om longcovid te ontwikkelen, maar het is nog niet bekend of vitamine A-supplementen de symptomen kunnen verbeteren of dit risico helemaal kunnen verminderen.

De resultaten van deze studie zijn onlangs gepubliceerd:
Low Vitamin D Levels Are Associated With Long COVID Syndrome in COVID-19 Survivor

Vitamine D bestellen

Vergelijk bij bol.com verschillende merken Vitamine D supplementen zowel voor kinderen als volwassenen. Prijsverschillen ontstaan vaak door hoeveelheidsverschillen. Ook wordt vitamine D vaak aangeboden in combinatie met andere vitamine´s en mineralen.
Kijk eventueel ook bij de Online Drogist vitamines.
Ook kan het handig zijn vitamine D te bestellen bij het bedrijf Vitamines per Post.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *