Sinds Covid is er een ongebruikelijke stijging van het aantal kinderen en tieners over de hele wereld met diabetes type 1, volgens wetenschappers. Vóór de pandemie nam de incidentie van diabetes type 1 bij kinderen al toe – met ongeveer 3% per jaar.
Een nieuwe studie in het JAMA Network Open- tijdschrift heeft gegevens uit verschillende landen verzameld over meer dan 38.000 jonge mensen die tijdens de pandemie zijn gediagnosticeerd.
Deze studie vond:
- Tijdens het eerste jaar van de pandemie was er een stijging van 14% in vergelijking met vóór Covid.
- In het tweede jaar van Covid was het percentage ongeveer 27% hoger dan vóór de pandemie
Een deel van de stijging kan worden toegeschreven aan een inhaalslag – van achterstanden en vertragingen door het sluiten van de gezondheidsdiensten – maar verklaart niet alle nieuw gediagnosticeerde gevallen..
Wat is diabetes type 1?
Mensen met de aandoening moeten hun bloedsuikerspiegel nauwlettend in de gaten houden en insuline gebruiken om deze onder controle te houden, omdat hun lichaam dit niet automatisch kan doen
Dat komt omdat insulineproducerende cellen in de alvleesklier per ongeluk worden vernietigd door het immuunsysteem van het lichaam
Het komt voor bij kinderen en volwassenen, maar de oorzaken zijn niet volledig bekend en er is momenteel geen remedie.
Symptomen van diabetes type 1: vermoeidheid, dorst, vaker naar het toilet moeten om te plassen en gewichtsverlies.
Wat zit er achter de stijging?
Experts zeggen dat het onduidelijk is wat de stijging van het aantal gevallen heeft veroorzaakt, maar er zijn enkele theorieën.
Een van die theorieën is dat Covid bij sommige kinderen een reactie kan veroorzaken die het risico op diabetes verhoogt. Maar onder de studies die op zoek zijn naar dit type auto-immuunreactie – waarbij het lichaam enkele van zijn eigen gezonde cellen begint aan te vallen – hebben niet allemaal bewijs gevonden om deze theorie te ondersteunen.
Een andere hypothese is dat blootstelling aan sommige ziektekiemen in de kindertijd kan helpen beschermen tegen een aantal aandoeningen, waaronder diabetes. Sommige wetenschappers denken dat het mogelijk is dat door lockdowns en fysieke afstand tijdens Covid veel kinderen niet voldoende werden blootgesteld aan ziektekiemen en deze extra bescherming misliepen.
Er zijn meer studies nodig om de impact van de pandemie te onderscheiden van natuurlijke fluctuaties bij het voorkomen van diabetes type 1, en om de factoren vast te stellen die achter een stijging kunnen zitten.