Long covid, grote diversiteit van klachten

Langdurig aanhoudende klachten na een COVID-infectie, wordt long COVID genoemd.  Long betekent hier niet het ademhalingsorgaan, maar is het Engelse woord voor langdurig.

Long COVID komt ook voor bij mensen die een covid infectie hadden en weinig ziek waren, of weinig klachten hadden. De longcovid klachten kunnen ook bij deze mensen zeer ernstig zijn.

Veel gemelde longcovid symptomen, zijn vermoeidheid, kortademigheid verlies van reukvermogen. Deze klachten hebben een significant effect op de dagelijkse activiteiten, kwaliteit van leven en arbeidsvermogen van mensen. Maar er zijn veel meer longcovid symptomen. In totaal zijn er wel  62 symptomen gevonden bij longcovid patienten.

Sommige  symptomen zijn minder bekend, zoals haaruitval en verminderd libido. Andere symptomen zijn pijn op de borst, koorts, hoesten en piepende ademhaling, darmincontinentie, hersenmist en slapeloosheid, erectiestoornissen en zwelling van ledematen. Vrouwen krijgen vaker longcovid dan mannen.

Longcovid verhoogt ook het risico bij kinderen en teenagers op longembolie, ontsteking van de hartspier, trombose, nierfalen en diabetes type 1.

Gezien de omvang en diversiteit van longcovid is het onwaarschijnlijk dat longcovid een enkele aandoening vertegenwoordigt, maar eerder een groep verschillende aandoeningen die optreden als gevolg van een COVID-infectie.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *