Immuniteit voor COVID-19 wellicht hoger dan uit testen blijkt

Veel asymptomatische patiënten blijken geen antistoffen immuniteit te bezitten, maar wel T-cel immuniteit. Zo bezat 30% van de Zweedse bloeddonoren wel T-cell immuniteit. Groepsimmuniteit komt dan eerder in zicht. Dat bleek uit een onderzoek van het Karolinska-instituut,  een medische universiteit in Zweden en een van de grootste van Europa. 

Nieuw onderzoek van Karolinska Instituut en Karolinska University Hospital toont aan dat veel mensen met milde of asymptomatische COVID-19 zogenaamde T-celgemedieerde immuniteit tegen het nieuwe coronavirus vertonen. Zelfs als ze niet positief zijn getest op antilichamen. Dit betekent volgens de onderzoekers dat de openbare immuniteit waarschijnlijk hoger is dan antilichaamtesten suggereren.

T-cellen zijn een soort witte bloedcellen die gespecialiseerd zijn in het herkennen van met virus geïnfecteerde cellen. Ze zijn een essentieel onderdeel van het immuunsysteem.

Dankzij geavanceerde analyses hebben de onderzoekers de T-celrespons tijdens en na een COVID-19-infectie in detail in kaart kunnen brengen. De resultaten geven aan dat ongeveer tweemaal zoveel mensen T-celimmuniteit hebben ontwikkeld in vergelijking met degenen bij wie de onderzoekers antilichamen kunnen detecteren.

In de huidige studie voerden de onderzoekers immunologische analyses uit van monsters van meer dan 200 mensen, van wie er velen milde of geen symptomen van COVID-19 hadden. De studie omvatte opgenomen patiënten in het Karolinska Universitair Ziekenhuis en andere patiënten en hun blootgestelde asymptomatische familieleden die na een vakantie in de Alpen in maart terugkeerden naar Stockholm. Ook gezonde bloeddonors die in 2020 en 2019 bloed gaven (controlegroep) werden opgenomen.

T-celimmuniteit bij asymptomatische personen

Consultant Soo Aleman en haar collega’s van de besmettingskliniek van Karolinska University Hospital hebben patiënten en hun families sinds de ziekteperiode gevolgd en getest.

“Een interessante observatie was dat niet alleen individuen met geverifieerde COVID-19 T-celimmuniteit vertoonden, maar ook veel van hun blootgestelde asymptomatische familieleden”, zegt Soo Aleman. “Bovendien had ongeveer 30 procent van de bloeddonors die in mei 2020 bloed hadden gegeven COVID-19-specifieke T-cellen, een cijfer dat veel hoger is dan eerdere antilichaamtests hebben aangetoond.”

De T-celrespons kwam overeen met metingen die werden gedaan na vaccinatie met goedgekeurde vaccins voor andere virussen. Patiënten met ernstige COVID-19 ontwikkelden vaak een sterke T-celrespons en een antilichaamrespons; bij mensen met mildere symptomen was het niet altijd mogelijk om een ​​antilichaamreactie te detecteren, maar ondanks dit vertoonden velen toch een duidelijke T-celreactie.

Zeer goed nieuws vanuit het oogpunt van de volksgezondheid

“Onze resultaten geven aan dat de openbare immuniteit voor COVID-19 waarschijnlijk aanzienlijk hoger is dan de antilichaamtests hebben gesuggereerd”, zegt professor Hans-Gustaf Ljunggren van het Center for Infectious Medicine, Karolinska Institutet en co-senior auteur. “Als dit het geval is, is dat natuurlijk heel goed nieuws vanuit het oogpunt van de volksgezondheid.”

T-celanalyses zijn ingewikkelder uit te voeren dan antilichaamtesten en worden daarom momenteel alleen uitgevoerd in gespecialiseerde laboratoria. “Er moeten nu grotere en meer longitudinale studies worden uitgevoerd naar zowel T-cellen als antilichamen om te begrijpen hoe lang de immuniteit is en hoe deze verschillende componenten van de COVID-19-immuniteit met elkaar verband houden”, zegt Marcus Buggert.

De resultaten zijn zo nieuw dat ze vóór publicatie in een wetenschappelijk tijdschrift nog niet door vakgenoten zijn beoordeeld. In afwachting van een dergelijke beoordeling is het artikel gepubliceerd op een preprint-server, bioRxiv.

Publicatie

Robuuste T-celimmuniteit bij herstellende individuen met asymptomatische of milde COVID-19  bioRxiv, online 29 juni 2020, doi: 10.1101 / 2020.06.29.174888

Luchtreiniger TCL Breeva Met HEPA  Filter bestellen

De kans op besmetting wordt kleiner naarmate de lucht schoner wordt. Er zijn onderzoeken die aantonen dat goede luchtfiltering beter is dan een raampje open zetten. De TCL Breeva filtert de lucht 4 keer per uur op maximale snelheid in een kamer tot 15 m², wat betekent dat het slechts 15 minuten duurt om schone lucht. Voor een grotere ruimte kun je er 2 gebruiken. De prijs die je betaalt voor deze luchtreiniger ligt meestal tussen de 85-100 euro, afhankelijk van waar je hem koopt. Vaak is De TCL Breeva A1 luchtreiniger  voor een betaalbare prijs te vinden op bol.com

Ook zijn er andere soorten luchtreinigers te vinden op bol.com.

Resveratrol als potentieel antiviraal middel

Peter van der Voort is Hoofd IC van het Universitair Medisch Centrum Groningen.
Hij gaat er van uit dat resveratrol de hoeveelheid leptine kan verlagen, waardoor corona Covid19 patiënten minder ziek zouden worden. Dit is wat ze hebben ontdekt en verder gaan onderzoeken.
Verder heeft resveratrol een ontstekings-remmende werking. Het werkt als antiviraal middel bij met Corona covid10 besmette menselijke longcellen, ontdekte men recent in het UMCG. Hetzelfde geldt voor een vergelijkbaar voedings-supplement met de naam Pterostilbeen. Beide zijn eventueel ook te combineren.
Een uitgebreid assortiment Resveratrol wordt via bol.com aangeboden.

Ook kan het handig zijn Pterostilbeen of Resveratrol te bestellen of bij het bedrijf Vitamines per Post.

 


Extra vitamine D-inname tegen Corona Covid19

Extra vitamine D wordt geadviseerd als bescherming tegen Corona Covid19-infectie.
Op de IC´s krijgen corona patiënten ook vitamine D toegediend. Want wetenschappers koppelen vitamine D-tekort aan hogere Corona Covid19 sterftecijfers.

Vitamine D bestellen
Vitamine D is te koop in tabletten, capsules maar ook vloeibaar. Je kunt het bestellen  :

Het altijd goed extra vitamine D te nemen in de herfst, winter en vroege voorjaar, wanneer ons lichaam nauwelijks zelf vitamine D aanmaakt.


Producten die beschermen bij besmettelijke (virus)ziekten als corona covid19

Anti virus beschermings-middelen. 

  • Mondkapjes – Luchtfiltratie meer dan 98% op grote en kleine uit de lucht vallende deeltje. Gebruik mondkapjes in combinatie met alcohol desinfectie gel of Alcohol doekjes. Om besmetting in het mondkapje te voorkomen.
  • Lifebuoy-handgel – Kleine tube desinfectie handgel voor onderweg. Geen water nodig.
  • HospiCare Alcohol doekjes – Geschikt voor handen, mobiele telefoon, winkelwagentjes enz.
  • Dermotect desinfectiegel – Op alcohol basis. Snel handen desinfecteren, verdampt snel, dus nel droge handen.
  • Gezichtsscherm – Bescherm jezelf tegen hoest- en niesdruppels. Het gezichtsscherm is afwasbaar,.
  • Wegwerp schort – Bescherm je kleding tegen besmettingen.

Extra VITAMINE K zou doorbraak in corona-behandeling kunnen zijn, volgens Nijmeegse artsen
Ze ontdekten dat corona-patiënten die zeer ernstig ziek worden of overlijden heel weinig vitamine K in hun bloed hebben. En dat is nou juist het vitamine een belangrijke rol speelt bij het beschermen van de longen.
Een aantal mogelijkheden om direct vitamine K te bestellen :
Vitamine K bij vitaminesperpost.nl
Vitamine K bij de Online Drogist
Vitamine K via Drogist.net verkrijgen
-Zoeken bij Bol.com naar Vitamine K


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *