Hong Kong meldt eerste bevestigde Corona covid19 herinfectie

Een ogenschijnlijk jonge en gezonde patiënt werd na de eerste Covid-19-infectie opnieuw positief gediagnosticeerd.  Een genetische test liet zien dat een 33-jarige man die halverwege augustus van een reis naar Spanje terugkeerde naar Hong Kong, een andere stam van het coronavirus had dan degene waarmee hij eerder in maart was geïnfecteerd.

T-cel immuniteit belangrijker

Hong Kong melde het eerste bevestigde geval van SARS-CoV-2-herinfectie. Hoewel het slechts een enkel geval is, ondersteunt het de theorie dat T-celimmuniteit (in tegenstelling tot antilichamen) mogelijk belangrijker is met betrekking tot het ziekteverloop en de overdracht.

Herinfectie na 4,5 maand

Een 33-jarig bevestigd geval van COVID-19 besmetting in maart 2020 (positieve PCR-test samen met koorts, hoofdpijn, hoest en keelpijn) testte positief bij routinematige screening op de luchthaven van Hong Kong in augustus. Deze herinfectie vond plaats 142 dagen na zijn eerste infectie.

Asymptomatisch tijdens de tweede infectie

De patiënt was volledig asymptomatisch tijdens de tweede infectie. Hij had geen koorts, hoest, hoofdpijn of keelpijn tijdens het hele verloop van de herinfectie. Op basis van genoomsequencing is het echter waarschijnlijk dat het een echte tweede infectie is.

Beschermden antilichamen hem tegen symptomen? Waarschijnlijk niet. Laboratoriumtests hebben geen langdurige IgG-antilichamen gevonden tijdens de eerste paar dagen na herinfectie. Het is waarschijnlijker dat de patiënt T-cellen had die het virus vroegtijdig herkenden, en die elimineerden voordat er symptomen ontstonden.

Wat betekent dit voor de groepsimmuniteit?

T-cel-immuniteit is essentieel voor het beheersen van een infectie en het verminderen van symptomen. SARSCoV2 lijkt een robuuste T-celrespons op te wekken, zelfs bij asymptomatische / milde patiënten. Er zijn ook aanwijzingen voor kruisimmuniteit met ‘verkoudheid’ coronavirussen.

Asymptomatische patiënten zijn waarschijnlijk minder besmettelijk dan symptomatische patiënten. Dit geldt ook voor de griep en verkoudheid coronavirussen. Seizoensgebonden verkoudheden en griep zijn het meest besmettelijk nadat de symptomen zijn begonnen.

Toch is het wel belangrijk dat patiënten met een eerdere Covid19-infectie zich ook moeten houden aan controlemaatregelen zoals de anderhalve meter afstand, handhygiëne en eventueel gewenst mondkapjes gebruik.

Immuunsysteem met verschillende verdedigingsmogelijkheden

Het immuunsysteem is zeer complex en omvat een reeks verschillende verdedigingsmechanismen. Aangeboren immuniteit vertegenwoordigt meestal de eerste verdedigingsreacties zonder herinnering aan eerdere infecties. Verworven immuniteit kan worden opgesplitst in antilichaam immuniteit en T-cel-immuniteit.

Antilichaam immuniteit is gebaseerd op B-lymfocyten die worden gereactiveerd om antilichamen te produceren wanneer ze na herinfectie worden blootgesteld aan een ziekteverwekker. Tot voor kort ging alle aandacht in het Corona SARS-Covid19 debat naar antilichamen.

Antilichamen zijn vrij eenvoudig te kwantificeren, wat de basis is van serologische tests die aangeven of iemand is geïnfecteerd met SARS-Covid19. Het wordt echter duidelijk dat niet alle geïnfecteerde personen detecteerbare niveaus van antilichamen opbouwen.

Antilichaamspiegels tot SARS-Covid19 nemen ook vrij snel af, in lijn met andere coronavirussen. Als zodanig kunnen antilichaamtests geen eerdere infectie detecteren, met name voor asymptomatische of milde infecties. Serologisch onderzoek kan het aantal geïnfecteerde mensen onderschatten.

T-cel-immuniteit geeft langdurige immuniteit

T-cel reactie is een late immuunrespons en maakt de gastheer in het algemeen niet ongevoelig voor infectie. Maar van personen die eerder blootgesteld zijn aan SARS-Covid19 wordt verwacht dat zij bij herinfectie over het algemeen minder ernstige symptomen zullen krijgen. (uitzondering zou kunnen zijn dat de eerste infectie heel erg licht was en 2e infectie zeer zwaar, met heel veel virus).

T-cel-immuniteit is echter essentieel voor het beheersen van een infectie en het verminderen van symptomen. SARS-Covid19 lijkt een robuuste T-celrespons op te wekken, zelfs bij asymptomatische / milde patiënten. Als zodanig zou een vaccin-blokkerende infectie een sterke antilichaamreactie moeten opwekken.

In tegenstelling tot antilichaam immuniteit, is de T-cel reactie extreem langlevend. Mensen die in 2003 met SARS-1 zijn geïnfecteerd, vertonen bijvoorbeeld 17 jaar later nog steeds een immuunrespons op SARS-Covid19.

Hoe zit het met andere gevallen van veronderstelde herinfectie?

Artsen in diverse landen hebben verschillende gevallen van veronderstelde herinfectie gemeld. Maar geen van die gevallen is bevestigd dat het een 2e besmetting betreft met behulp van een genetische test. De zogenaamde herinfectie zou een opleving dan wel het meten van de eerste infectie kunnen zijn. Van herstelde mensen is bekend dat ze wekenlang virale fragmenten bij zich dragen, wat kan leiden tot positieve testresultaten in afwezigheid van levend virus.

Wat In Hong Kong is waargenomen is een vrij zeldzaam voorbeeld van herinfectie en het mag de wereldwijde drang om Covid-19-vaccins te ontwikkelen niet teniet doen. De meeste mensen die een infectie krijgen, maken antistoffen en cellen aan die hen bij een nieuwe infectie beschermen.


13 okt. :  herbesmettingen komen beperkt voor. De meeste mensen worden niet of weinig ziek daardoor. De meeste mensen die ernstige symptomen krijgen of overlijden hebben meestal een andere aanwijsbare factor die van invloed is. Zo had de eerste persoon in Nederland die overleed aan een corona herinfectie kanker, was 89 jaar oud, en haar immuunsysteem was verzwakt door chemotherapie.

3 dec. 2020 Van herinfectie corona zijn op 3 december wereldwijd 25 cases bekend. En van 500 wordt het gedacht, maar deze konden niet met zekerheid bevestigd worden. Deze gegevens komen van de University van Nevada (VS).


https://cdn.winknews.com/wp-content/uploads/2020/08/Text_CID_20200824.pdf

Voor meer uitleg over immuniteit lees ook :
Nieuw bewijs over immuniteit tegen Corona virus Sars covid19

De bronnen voor dit artikel betreft tevens uitleg voor leken die gegeven is door Professor  Francois Balloux (directeur UCL Genetics Institut London) en Jeffrey Shaman, epidemioloog aan de Columbia University in New York.

Luchtreiniger TCL Breeva Met HEPA  Filter bestellen

De kans op besmetting wordt kleiner naarmate de lucht schoner wordt. Er zijn onderzoeken die aantonen dat goede luchtfiltering beter is dan een raampje open zetten. De TCL Breeva filtert de lucht 4 keer per uur op maximale snelheid in een kamer tot 15 m², wat betekent dat het slechts 15 minuten duurt om schone lucht. Voor een grotere ruimte kun je er 2 gebruiken. De prijs die je betaalt voor deze luchtreiniger ligt meestal tussen de 85-100 euro, afhankelijk van waar je hem koopt. Vaak is De TCL Breeva A1 luchtreiniger  voor een betaalbare prijs te vinden op bol.com

Ook zijn er andere soorten luchtreinigers te vinden op bol.com.

Resveratrol als potentieel antiviraal middel

Peter van der Voort is Hoofd IC van het Universitair Medisch Centrum Groningen.
Hij gaat er van uit dat resveratrol de hoeveelheid leptine kan verlagen, waardoor corona Covid19 patiënten minder ziek zouden worden. Dit is wat ze hebben ontdekt en verder gaan onderzoeken.
Verder heeft resveratrol een ontstekings-remmende werking. Het werkt als antiviraal middel bij met Corona covid10 besmette menselijke longcellen, ontdekte men recent in het UMCG. Hetzelfde geldt voor een vergelijkbaar voedings-supplement met de naam Pterostilbeen. Beide zijn eventueel ook te combineren.
Een uitgebreid assortiment Resveratrol wordt via bol.com aangeboden.

Ook kan het handig zijn Pterostilbeen of Resveratrol te bestellen of bij het bedrijf Vitamines per Post.

 


Extra vitamine D-inname tegen Corona Covid19

Extra vitamine D wordt geadviseerd als bescherming tegen Corona Covid19-infectie.
Op de IC´s krijgen corona patiënten ook vitamine D toegediend. Want wetenschappers koppelen vitamine D-tekort aan hogere Corona Covid19 sterftecijfers.

Vitamine D bestellen
Vitamine D is te koop in tabletten, capsules maar ook vloeibaar. Je kunt het bestellen  :

Het altijd goed extra vitamine D te nemen in de herfst, winter en vroege voorjaar, wanneer ons lichaam nauwelijks zelf vitamine D aanmaakt.


Producten die beschermen bij besmettelijke (virus)ziekten als corona covid19

Anti virus beschermings-middelen. 

  • Mondkapjes – Luchtfiltratie meer dan 98% op grote en kleine uit de lucht vallende deeltje. Gebruik mondkapjes in combinatie met alcohol desinfectie gel of Alcohol doekjes. Om besmetting in het mondkapje te voorkomen.
  • Lifebuoy-handgel – Kleine tube desinfectie handgel voor onderweg. Geen water nodig.
  • HospiCare Alcohol doekjes – Geschikt voor handen, mobiele telefoon, winkelwagentjes enz.
  • Dermotect desinfectiegel – Op alcohol basis. Snel handen desinfecteren, verdampt snel, dus nel droge handen.
  • Gezichtsscherm – Bescherm jezelf tegen hoest- en niesdruppels. Het gezichtsscherm is afwasbaar,.
  • Wegwerp schort – Bescherm je kleding tegen besmettingen.

Extra VITAMINE K zou doorbraak in corona-behandeling kunnen zijn, volgens Nijmeegse artsen
Ze ontdekten dat corona-patiënten die zeer ernstig ziek worden of overlijden heel weinig vitamine K in hun bloed hebben. En dat is nou juist het vitamine een belangrijke rol speelt bij het beschermen van de longen.
Een aantal mogelijkheden om direct vitamine K te bestellen :
Vitamine K bij vitaminesperpost.nl
Vitamine K bij de Online Drogist
Vitamine K via Drogist.net verkrijgen
-Zoeken bij Bol.com naar Vitamine K


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *