Wat is en hoe werkt het corona covid19 mRNA vaccin?: spike eiwit gericht

Niemand in Nederland is verplicht om een vaccin te nemen. Maar vaccinatie is wel aan te raden om de besmettingen te stoppen en de maatschappelijke activiteiten  weer mogelijk te maken.

De corona covid19 vaccins die het verst in de ontwikkeling zijn richten zich op een eiwit dat zich op de buitenste oppervlakte van het virus bevindt. Dat is het zogenaamde spike eiwit, ook wel spijker eiwit genoemd. Dit eiwit zit als uitsteeksels aan de buitenkant van het coronavirus. Dit eiwit speelt een sleutelrol bij het binnendringen van cellen. Het idee is dat antilichamen tegen het spike eiwit dat binnendringen verhinderen.

Conventionele vaccins

Conventionele vaccins bevatten meestal geïnactiveerde ziekteverwekkende organismen of eiwitten die zijn gemaakt door de ziekteverwekker (antigenen). Ze stimuleren de immuunrespons van het lichaam, dus het is klaar om sneller en effectiever te reageren als het in de toekomst aan het infectieuze agens wordt blootgesteld. Voor de productie van conventionele vaccins zijn kippeneieren of andere zoogdiercellen nodig. Dat maakt deze productie duurder dan  de produktie van een mRNA vaccin.

mRNA vaccins

Vaccins op basis van RNA hebben kortere productietijden en grotere effectiviteit. RNA-vaccins kunnen in het laboratorium worden geproduceerd op basis van een DNA-sjabloon met behulp van direct beschikbare materialen. Naast infectieziekten kunnen mRNA-vaccins ook gebruikt worden als bestrijding tegen andere belangrijke ziekten zoals kanker.

Het nieuwe coronavirus bevat het zogenaamde ‘spike-eiwit’. In de genetische samenstelling van het virus zitten instructies om dat eiwit aan te maken. Die instructies zitten in een instructie-molecuul dat mRNA heet. Dat mRNA wordt gebruikt voor de ontwikkeling van een vaccin.

Het spike eiwit kan op verschillende manieren worden geproduceerd zonder dat er met infectieus virus hoeft te worden gewerkt.

Wetenschappers nemen een stukje van de genetische code  (mRNA)  dat cellen  opdracht kan geven iets te gaan bouwen. Ze geven dat mRNA stukje een huidje van vet. Daarmee kan het naar binnen gaan in een lichaamscel. Dat wordt dan in een patiënt geïnjecteerd.

Het vaccin gaat de lichaamscel binnen en geeft de cel opdracht om het coronavirus spijker eiwitten te gaan maken. De cel lijkt geïnfecteerd door het corona virus. Hierdoor reageert het immuun systeem op deze aangemaakt spijkers door antilichamen te activeren en T-cellen te activeren om de geïnfecteerde cellen te vernietigen. Wanneer daarna het corona virus het lichaam binnenkomt, kunnen de antilichamen en T-cellen direct het virus bestrijden.

Door het vaccin maakt het lichaam maakt dus zelf een stoffen aan die dat spike-eiwit aanvallen. Zo kan het virus later gemakkelijk worden aangevallen wanneer het lichaam het virus herkent.

Doordat uit kleinere hoeveelheid vaccin grotere hoeveelheden van het afweerreactie oproepende stof (spike eiwit) wordt gemaakt door lichaamscellen, kan dit een veel sterkere immuunrespons veroorzaken. Soms is die immuunrespons zelfs sterker dan bij mensen die de ziekte gehad hebben.

Voorbeeld mRNA vaccin – video

Video over mRNA-1273, het potentiële vaccin van Moderna tegen COVID-19. mRNA-1273 richt zich op het ‘spike-eiwit’, te vinden aan de buitenzijde van SARS-CoV-2.

Voordelen mRNA-vaccins t.o.v. conventionele vaccins:
 • Veiligheid: RNA-vaccins zijn niet gemaakt met (geïnactiveerde ) ziekmakende deeltjes en kunnen dus geen infectie geven.
 • RNA integreert zichzelf niet in het gastheer DNA. De RNA-streng in het vaccin wordt afgebroken zodra het eiwit is gemaakt.
 • Werkzaamheid: resultaten van klinische onderzoeken laten zien dat deze vaccins een betrouwbare immuunrespons genereren en goed worden verdragen door gezonde personen, met weinig bijwerkingen.
 • Productie: vaccins kunnen sneller in het laboratorium worden geproduceerd in een proces dat kan worden gestandaardiseerd, wat het reactievermogen op nieuwe uitbraken verbetert.
Nadelen mRNA-vaccins

Afgifte: het effectief toedienen van het vaccin aan de cellen is een uitdaging, aangezien vrij RNA in het lichaam snel wordt afgebroken. Om de afgifte te helpen bereiken, wordt de RNA-streng opgenomen in een groter molecuul of daarin verpakt.

Opslag: veel RNA-vaccins, zoals conventionele vaccins, moeten worden ingevroren of gekoeld. Vaccins die buiten de koelketen kunnen worden opgeslagen, zijn veel geschikter voor gebruik in landen met beperkte of geen koelfaciliteiten.

Elk mogelijk vaccin zal een strenge tesperiode ondergaan

Covid19-vaccins ondergaan een verkorte, maar strenge testperiode. De gebruikelijke periode om een vaccin te testen is ingekort tot 3 tests over 18 maanden. In die tijd moet erop wordt toegezien dat er goed bewijsmateriaal bestaat uit de medische wetenschap om aan te tonen dat het vaccin volkomen veilig is om te gebruiken. De beoordelende instanties net zo streng zijn als normaal.

In de onderzoeksfase (1-3) kan relatief vaak voorkomende bijwerkingen ontdekken, aangezien gewoonlijk (voor vaccins) tussen de 20-100 duizend proefpersonen zullen worden blootgesteld. Onregelmatige bijwerkingen kunnen alleen bij algemeen gebruik worden opgemerkt. Daarom zijn fase 4-onderzoeken cruciaal voor dat aspect, volgens microbioloog en epidemioloog Marc Bonten werkend bij het UMC Utrecht.

Er zijn meer dan 300 verschillende kandidaat-vaccins in ontwikkeling tegen het virus. Uit recente onderzoeken blijkt dat de vaccins, die nu worden getest voor COVID-19, op een natuurlijke wijze afbreken en het DNA van de mens niet veranderen, zoals sommige complotdenkers beweren.

Verder is het wat vreemd om bang te zijn voor een enorm piepklein stukje RNA. En daarnaast niet bang (of minder bang) te zijn voor de enorm grote streng RNA waar het virus uit bestaat, wat juist heel veel schade toebrengt aan het lichaam.

Het is geweldig dat we in deze tijd in staat zijn een pandemie af te wenden met medische middelen. Iets wat nog nooit eerder voorgekomen is in de geschiedenis. En wat ook nog versneld medische ontwikkelingen plaats laat vinden waar we veel aan kunnen hebben bij andere ziektes.

 

Luchtreiniger TCL Breeva Met HEPA  Filter bestellen

De kans op besmetting wordt kleiner naarmate de lucht schoner wordt. Er zijn onderzoeken die aantonen dat goede luchtfiltering beter is dan een raampje open zetten. De TCL Breeva filtert de lucht 4 keer per uur op maximale snelheid in een kamer tot 15 m², wat betekent dat het slechts 15 minuten duurt om schone lucht. Voor een grotere ruimte kun je er 2 gebruiken. De prijs die je betaalt voor deze luchtreiniger ligt meestal tussen de 85-100 euro, afhankelijk van waar je hem koopt. Vaak is De TCL Breeva A1 luchtreiniger  voor een betaalbare prijs te vinden op bol.com

Ook zijn er andere soorten luchtreinigers te vinden op bol.com.

Resveratrol als potentieel antiviraal middel

Peter van der Voort is Hoofd IC van het Universitair Medisch Centrum Groningen.
Hij gaat er van uit dat resveratrol de hoeveelheid leptine kan verlagen, waardoor corona Covid19 patiënten minder ziek zouden worden. Dit is wat ze hebben ontdekt en verder gaan onderzoeken.
Verder heeft resveratrol een ontstekings-remmende werking. Het werkt als antiviraal middel bij met Corona covid10 besmette menselijke longcellen, ontdekte men recent in het UMCG. Hetzelfde geldt voor een vergelijkbaar voedings-supplement met de naam Pterostilbeen. Beide zijn eventueel ook te combineren.
Een uitgebreid assortiment Resveratrol wordt via bol.com aangeboden.

Ook kan het handig zijn Pterostilbeen of Resveratrol te bestellen of bij het bedrijf Vitamines per Post.

 


Extra vitamine D-inname tegen Corona Covid19

Extra vitamine D wordt geadviseerd als bescherming tegen Corona Covid19-infectie.
Op de IC´s krijgen corona patiënten ook vitamine D toegediend. Want wetenschappers koppelen vitamine D-tekort aan hogere Corona Covid19 sterftecijfers.

Vitamine D bestellen
Vitamine D is te koop in tabletten, capsules maar ook vloeibaar. Je kunt het bestellen  :

Het altijd goed extra vitamine D te nemen in de herfst, winter en vroege voorjaar, wanneer ons lichaam nauwelijks zelf vitamine D aanmaakt.


Producten die beschermen bij besmettelijke (virus)ziekten als corona covid19

Anti virus beschermings-middelen. 

 • Mondkapjes – Luchtfiltratie meer dan 98% op grote en kleine uit de lucht vallende deeltje. Gebruik mondkapjes in combinatie met alcohol desinfectie gel of Alcohol doekjes. Om besmetting in het mondkapje te voorkomen.
 • Lifebuoy-handgel – Kleine tube desinfectie handgel voor onderweg. Geen water nodig.
 • HospiCare Alcohol doekjes – Geschikt voor handen, mobiele telefoon, winkelwagentjes enz.
 • Dermotect desinfectiegel – Op alcohol basis. Snel handen desinfecteren, verdampt snel, dus nel droge handen.
 • Gezichtsscherm – Bescherm jezelf tegen hoest- en niesdruppels. Het gezichtsscherm is afwasbaar,.
 • Wegwerp schort – Bescherm je kleding tegen besmettingen.

Extra VITAMINE K zou doorbraak in corona-behandeling kunnen zijn, volgens Nijmeegse artsen
Ze ontdekten dat corona-patiënten die zeer ernstig ziek worden of overlijden heel weinig vitamine K in hun bloed hebben. En dat is nou juist het vitamine een belangrijke rol speelt bij het beschermen van de longen.
Een aantal mogelijkheden om direct vitamine K te bestellen :
Vitamine K bij vitaminesperpost.nl
Vitamine K bij de Online Drogist
Vitamine K via Drogist.net verkrijgen
-Zoeken bij Bol.com naar Vitamine K


Eén gedachte over “Wat is en hoe werkt het corona covid19 mRNA vaccin?: spike eiwit gericht”

 1. Extra vit D dat slik ik al, iets anders gaf de huisarts mij niet. Mijn man en ik zijn beide chronisch ziek en daar hebben de grootte reuze
  reuzen van farmaseuten die zich in deze een concurentie slag wilde begeven. maar niet nauw gezet gekeken naar chronisch zieken die kunnen hoogst waarschijnlijk geen prik krijgen. Mijn man niet, ik niet en met mij zeker nog 1 miljoen mensen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *