Geïnfecteerd na vaccinatie? Jammer, geen extra corona antistoffen daardoor

2e vaccinprik ook nodig voor iemand die kort na de 1e prik met COVID-19 is besmet

Ben je geïnfecteerd na je eerste corona vaccin prik? Helaas- de IgG spiegels gaan daar niet door omhoog blijkt uit onderzoek; een 2e prik blijft nodig.

 

Een tweede vaccinatie van het COVID-19-vaccin is belangrijk. Ook voor personen die met het virus zijn geïnfecteerd kort na ontvangst van de eerste prik. Dat bleek uit onderzoek gepubliceerd door de Azrieli-faculteit voor geneeskunde van de Bar-Ilan University en het Ziv Medical Center. Het Ziv Medical Center is een van de belangrijkste ziekenhuizen in Noord-Israël.

De studie, gepubliceerd in het tijdschrift Epidemiology & Infection , volgde een cohort van 541 gezondheidswerkers van het Ziv Medical Center.

In bloedmonsters werden antilichaamniveaus na vaccinatie gemeten. Een aantal verschillen kwamen naar voren na steekproefanalyse van individuen die vóór en na de vaccinatie waren geïnfecteerd en degenen die nooit waren geïnfecteerd.

Eerder geïnfecteerde personen die één dosis van het vaccin kregen, hadden veel hogere IgG-antilichaamniveaus dan volledig gevaccineerde werknemers die nooit geïnfecteerd waren.

Echter, infectie NA de eerste dosis (en vóór de tweede) verhoogde de IgG-spiegels niet, en personen die na de eerste dosis waren geïnfecteerd en nooit de tweede hadden gekregen, hadden vergelijkbare antilichaamniveaus als degenen die één dosis kregen en nooit geïnfecteerd waren.

Personen geïnfecteerd na vaccinatie hadden IgG-antilichaamniveaus op 21 en 50 dagen vergelijkbaar met degenen die nooit geïnfecteerd waren en hetzelfde aantal doses kregen en veel lager dan degenen die vóór vaccinatie waren geïnfecteerd.

Het is dus belangrijk om mensen die kort na de eerste dosis zijn geïnfecteerd een 2e corona vaccinatie te geven. 1 prik en daarna besmetting geven dus niet voldoende bescherming.

Cambridge Epidemiology & Infection, Bar Ilan Uni, 4-10-2021

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *