Bloedplaatjes functie stolling en afweer in beeld bij UMC Utrecht en verband Corona klachten

Bloedplaatjes essentieel bij stolling en afweer

Bloedplaatjes bij stolling en afweer hebben een essentiële rol. Dat ontdekten onderzoekers van de Universiteit Utrecht, het UMC Utrecht en het Erasmus MC.  Onderzoekers vermoeden een verband met aantal problemen bij coronapatiënten.

Bloedplaatjes zijn belangrijk bij de bloedstolling. Verder blijken ze noodzakelijk bij de bescherming van onze luchtwegen tegen ziekteverwekkers. Bij mensen die griep hebben nemen de bloedplaatjes virusdeeltjes op uit de longen, waarna ze terugkeren in de bloedbaan en worden opgeruimd. Dit inzicht is belangrijk voor onderzoek naar zowel de afweer als stollings- en acute hart- en vaatproblemen bij coronapatiënten.

De onderzoekers keken hoe bloedplaatjes virusdeeltjes opnemen

De onderzoekers bestudeerden hoe bloedplaatjes virusdeeltjes opnemen. Dat proces blijkt afhankelijk van de binding van griepvirussen aan suikermoleculen op de bloedplaatjes. Hun onderzoek laat een directe relatie zien tussen de mate van virusbinding en de ernst van de griep: hoe heviger de griep, hoe meer bloedplaatjes aan de slag gaan om de ziekte aan te pakken. Hebben de bloedplaatjes eenmaal virus opgenomen, dan keren ze terug in de bloedbaan en geven ze een signaal af waardoor de lever weet dat ze moeten worden opgeruimd. Wanneer deze bloedplaatjes bij de lever aankomen dan wordt het signaal herkend als teken om ze op te ruimen. Daarna gaan ze verloren. Bloedplaatjes kennen we vooral vanwege hun rol bij de bloedstolling, maar we hebben er ongeveer tien keer zo veel in ons bloed dan daarvoor echt nodig is. Die grote hoeveelheid bloedplaatjes kan samenhangen met hun rol in onze afweer.

Influenzavirussen in menselijke bloedplaatjes

Onderzoek naar stollingsproblemen en beroertes bij coronapatiënten

De rol van bloedplaatjes bij infecties met een griepvirus was tot nu toe nog niet bekend. Deze kennis heeft mogelijk ook gevolgen voor onderzoek naar stollingsproblemen en acute hart- en vaatproblemen bij coronapatiënten, zoals beroertes of bloedproppen in de longvaten. Het lijkt er namelijk op dat het signaal dat bloedplaatjes afgeven om te laten weten dat ze virus bevatten en dus moeten worden opgeruimd, vergelijkbaar is met het signaal dat ze geven als ze in actie komen in de bloedstolling. Dat betekent dat als bloedplaatjes het opruimsignaal geven, andere bloedplaatjes dat kunnen opvatten als een opdracht om te klonteren.

Deze nieuwe ontdekking verklaart ook waarom een luchtweginfectie – zoals een longontsteking – kan leiden tot acuut bloedplaatjesverlies. Nadat ze virus hebben opgenomen, ruimt de lever ze  op.

Verband luchtweginfecties en hart- en vaatproblemen

Dat er een relatie bestaat tussen luchtweginfecties en hart- en vaatproblemen bij mensen met griep was wel bekend. Dat ziet men aan de de sterftepiek in het jaarlijkse griepseizoen. Ook hebben ouderen die de griepprik krijgen hebben 20 procent minder kans om vanwege hart- en vaatklachten of een beroerte in het ziekenhuis te belanden. De dubbelfunctie van bloedplaatjes – in de bloedstolling én bij de afweer – vervult hierin mogelijk een sleutelrol. De rol van bloedplaatjes in het afweersysteem vraagt om verder onderzoek.

Het artikel van de onderzoekers is op gepubliceerd in Blood Advances :
Influenza-induced thrombocytopenia is dependent on the subtype and sialoglycan receptor and increases with virus pathogenicity

 

Luchtreiniger TCL Breeva Met HEPA  Filter bestellen

De kans op besmetting wordt kleiner naarmate de lucht schoner wordt. Er zijn onderzoeken die aantonen dat goede luchtfiltering beter is dan een raampje open zetten. De TCL Breeva filtert de lucht 4 keer per uur op maximale snelheid in een kamer tot 15 m², wat betekent dat het slechts 15 minuten duurt om schone lucht. Voor een grotere ruimte kun je er 2 gebruiken. De prijs die je betaalt voor deze luchtreiniger ligt meestal tussen de 85-100 euro, afhankelijk van waar je hem koopt. Vaak is De TCL Breeva A1 luchtreiniger  voor een betaalbare prijs te vinden op bol.com

Ook zijn er andere soorten luchtreinigers te vinden op bol.com.

Resveratrol als potentieel antiviraal middel

Peter van der Voort is Hoofd IC van het Universitair Medisch Centrum Groningen.
Hij gaat er van uit dat resveratrol de hoeveelheid leptine kan verlagen, waardoor corona Covid19 patiënten minder ziek zouden worden. Dit is wat ze hebben ontdekt en verder gaan onderzoeken.
Verder heeft resveratrol een ontstekings-remmende werking. Het werkt als antiviraal middel bij met Corona covid10 besmette menselijke longcellen, ontdekte men recent in het UMCG. Hetzelfde geldt voor een vergelijkbaar voedings-supplement met de naam Pterostilbeen. Beide zijn eventueel ook te combineren.
Een uitgebreid assortiment Resveratrol wordt via bol.com aangeboden.

Ook kan het handig zijn Pterostilbeen of Resveratrol te bestellen of bij het bedrijf Vitamines per Post.

 


Extra vitamine D-inname tegen Corona Covid19

Extra vitamine D wordt geadviseerd als bescherming tegen Corona Covid19-infectie.
Op de IC´s krijgen corona patiënten ook vitamine D toegediend. Want wetenschappers koppelen vitamine D-tekort aan hogere Corona Covid19 sterftecijfers.

Vitamine D bestellen
Vitamine D is te koop in tabletten, capsules maar ook vloeibaar. Je kunt het bestellen  :

Het altijd goed extra vitamine D te nemen in de herfst, winter en vroege voorjaar, wanneer ons lichaam nauwelijks zelf vitamine D aanmaakt.


Producten die beschermen bij besmettelijke (virus)ziekten als corona covid19

Anti virus beschermings-middelen. 

  • Mondkapjes – Luchtfiltratie meer dan 98% op grote en kleine uit de lucht vallende deeltje. Gebruik mondkapjes in combinatie met alcohol desinfectie gel of Alcohol doekjes. Om besmetting in het mondkapje te voorkomen.
  • Lifebuoy-handgel – Kleine tube desinfectie handgel voor onderweg. Geen water nodig.
  • HospiCare Alcohol doekjes – Geschikt voor handen, mobiele telefoon, winkelwagentjes enz.
  • Dermotect desinfectiegel – Op alcohol basis. Snel handen desinfecteren, verdampt snel, dus nel droge handen.
  • Gezichtsscherm – Bescherm jezelf tegen hoest- en niesdruppels. Het gezichtsscherm is afwasbaar,.
  • Wegwerp schort – Bescherm je kleding tegen besmettingen.

Extra VITAMINE K zou doorbraak in corona-behandeling kunnen zijn, volgens Nijmeegse artsen
Ze ontdekten dat corona-patiënten die zeer ernstig ziek worden of overlijden heel weinig vitamine K in hun bloed hebben. En dat is nou juist het vitamine een belangrijke rol speelt bij het beschermen van de longen.
Een aantal mogelijkheden om direct vitamine K te bestellen :
Vitamine K bij vitaminesperpost.nl
Vitamine K bij de Online Drogist
Vitamine K via Drogist.net verkrijgen
-Zoeken bij Bol.com naar Vitamine K


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *