Coronavirus: Dexamethason het eerste levensreddende medicijn is ontdekt

Een goedkoop en algemeen verkrijgbaar medicijn kan het leven van ernstig zieke patiënten met coronavirus helpen redden.  De lage dosis steroïde behandeling dexamethason is een grote doorbraak in de strijd tegen het dodelijke virus, volgens Britse experts.

Dexamethason wordt sinds de jaren zestig al gebruikt

Dexamethason wordt sinds het begin van de jaren zestig gebruikt voor de behandeling van diverse aandoeningen, zoals reumatoïde artritis, astma en ook COPD.

Dexamethason bedoeld voor honden, katten en vee

Het wordt gebruikt om ontstekingen te verminderen bij tal van reumatische en auto-immuunziekten. Ook is het een medicijn dat voor dieren gebruikt wordt. Dexamethason is een synthetisch glucocorticosteroide wat te vergelijken is met bijnierschorshormonen cortisol en cortison. Het werkt 25 keer sterker als hydrocortison en 5 keer zo sterk als het vergelijkbare prednison.

Dexamethason vermindert risico op overlijden met een derde

Dexamethason verminderde het risico op overlijden met een derde voor patiënten aan  beademingsapparaten. Voor degenen die zuurstof gebruiken, is het aantal doden met een vijfde verminderd.

Ongeveer 19 van de 20 patiënten met coronavirus herstellen zonder te worden opgenomen in het ziekenhuis. Van degenen die in het ziekenhuis worden opgenomen, herstellen de meesten ook, maar sommigen hebben mogelijk zuurstof of mechanische beademing nodig. Dat zijn de risicopatiënten die dexamethason lijken te helpen.

Het lijkt erop dat dexamethason helpt om een ​​deel van de schade te stoppen die kan optreden wanneer het immuunsysteem van het lichaam overdrive raakt terwijl het probeert het coronavirus te bestrijden.  De overreactie van het lichaam wordt een cytokine-storm genoemd en kan dodelijk zijn.

Het medicijn maakt deel uit van ’s werelds grootste onderzoek waarbij bestaande behandelingen worden getest om te zien of ze ook werken voor coronavirus.

2.100 ziekenhuispatiënten kregen dexamethason

In het onderzoek, geleid door een team van de universiteit van Oxford, kregen ongeveer 2.100 ziekenhuispatiënten 10 dagen lang dexamethason en werden ze vergeleken met  4.300 die het medicijn niet kregen.

Voor patiënten met beademingsapparaten verlaagde het het risico op overlijden van 40% naar 28%. Voor patiënten die zuurstof nodig hebben, is het risico op overlijden verlaagd van 25% naar 20%.

Volgens hoofdonderzoeker prof. Peter Horby is dit een grote doorbraak. Want het enige medicijn tot dusver waarvan is aangetoond dat het de mortaliteit vermindert. En het vermindert dat aanzienlijk.

Voor elke acht patiënten die met beademingsapparatuur worden behandeld, kun je één leven kunt redden. Voor patiënten die met zuurstof worden behandeld, bespaar je één leven voor ongeveer elke 20-25 die met het medicijn worden behandeld.

De helft van alle Covid-patiënten die een beademingsapparaat nodig hebben, overleeft het niet, dus het risico met een derde verminderen zou een enorme impact hebben.

Behandeling met dexamethason kost maximaal 60

Het eerste medicijn waarvan is bewezen dat het de sterfgevallen als gevolg van Covid-19 vermindert, is niet een nieuw, duur medicijn, maar een oude steroïde die goedkoop is. Dat is een groot voordeel.

De behandeling met dexamethason duurt maximaal 10 dagen en kost ongeveer 6 per patiënt. Dus in wezen kost het 60 om een ​​leven te redden. Dit medicijn is wereldwijd verkrijgbaar.

Dat betekent dat patiënten over de hele wereld er onmiddellijk van kunnen profiteren. Dat is de reden waarom de resultaten van dit onderzoek overhaast naar buiten gebracht zijn, omdat de implicaties wereldwijd zo enorm zijn.

Het medicijn wordt intraveneus gegeven op de intensive care en in tabletvorm voor minder ernstig zieke patiënten.

Zouden corticosteroiden in zijn algemeenheid zinvol zijn?

Dit zou betekenen dat therapietrouw voor corticosteroiden (pufjes) naast goed ingesteld astma ook nog een extra beschermende functie kunnen hebben tegen Corona covid19.  Er is enig circumstantial evidence hiervoor: onder Covid patiënten zijn minder mensen met luchtwegaandoeningen waargenomen dan verwacht mocht worden.

Helpt niet bij mildere symptomen

Dexamethason lijkt mensen met mildere symptomen van coronavirus (degenen die geen hulp nodig hebben bij het ademen) niet of veel minder te helpen .

Een ander medicijn genaamd remdesivir

Tot nu toe is remdesivir, een medicijn wat gebruikt is voor ebola, het enige andere geneesmiddel waarvan bewezen is dat het Covid-patiënten ten goede komt.

Remdesivir, een antivirale behandeling die de hersteltijd voor mensen met coronavirus lijkt te verkorten, wordt al op beperkte schaal beschikbaar gesteld in Nederland. Gilead Sciences werkt samen met de Amerikaanse overheid om te bepalen hoe de op dit moment beperkte globale voorraad van remdesivir wereldwijd  toegewezen wordt.

Er is aangetoond dat remdesivir de duur van de symptomen van coronavirus verkort van 15 dagen tot 11. Maar het bewijs was niet sterk genoeg om aan te tonen of het de mortaliteit verminderde. In tegenstelling tot dexamethason is remdesivir een nieuw medicijn met beperkte voorraden en een prijs moet nog worden aangekondigd.

Beide middelen zouden elkaar kunnen complementeren

Remdesivir grijpt aan op het virus, en heeft een virusremmende werking. Dexamethason pakt de overtrokken immuunrespons aan, die zeer kwalijke gevolgen heeft voor het lichaam. Beide werken dus op een andere plek. Het lijkt daardoor logisch dat beide medicijnen elkaar kunnen versterken door hun complementerende werking

Lees meer over het Dexamethason onderzoek in het:
Persbericht van de Oxford Universiteit

https://www.recoverytrial.net/files/recovery_dexamethasone_statement_160620_v2final.pdf

 

Luchtreiniger TCL Breeva Met HEPA  Filter bestellen

De kans op besmetting wordt kleiner naarmate de lucht schoner wordt. Er zijn onderzoeken die aantonen dat goede luchtfiltering beter is dan een raampje open zetten. De TCL Breeva filtert de lucht 4 keer per uur op maximale snelheid in een kamer tot 15 m², wat betekent dat het slechts 15 minuten duurt om schone lucht. Voor een grotere ruimte kun je er 2 gebruiken. De prijs die je betaalt voor deze luchtreiniger ligt meestal tussen de 85-100 euro, afhankelijk van waar je hem koopt. Vaak is De TCL Breeva A1 luchtreiniger  voor een betaalbare prijs te vinden op bol.com

Ook zijn er andere soorten luchtreinigers te vinden op bol.com.

Resveratrol als potentieel antiviraal middel

Peter van der Voort is Hoofd IC van het Universitair Medisch Centrum Groningen.
Hij gaat er van uit dat resveratrol de hoeveelheid leptine kan verlagen, waardoor corona Covid19 patiënten minder ziek zouden worden. Dit is wat ze hebben ontdekt en verder gaan onderzoeken.
Verder heeft resveratrol een ontstekings-remmende werking. Het werkt als antiviraal middel bij met Corona covid10 besmette menselijke longcellen, ontdekte men recent in het UMCG. Hetzelfde geldt voor een vergelijkbaar voedings-supplement met de naam Pterostilbeen. Beide zijn eventueel ook te combineren.
Een uitgebreid assortiment Resveratrol wordt via bol.com aangeboden.

Ook kan het handig zijn Pterostilbeen of Resveratrol te bestellen of bij het bedrijf Vitamines per Post.

 


Extra vitamine D-inname tegen Corona Covid19

Extra vitamine D wordt geadviseerd als bescherming tegen Corona Covid19-infectie.
Op de IC´s krijgen corona patiënten ook vitamine D toegediend. Want wetenschappers koppelen vitamine D-tekort aan hogere Corona Covid19 sterftecijfers.

Vitamine D bestellen
Vitamine D is te koop in tabletten, capsules maar ook vloeibaar. Je kunt het bestellen  :

Het altijd goed extra vitamine D te nemen in de herfst, winter en vroege voorjaar, wanneer ons lichaam nauwelijks zelf vitamine D aanmaakt.


Producten die beschermen bij besmettelijke (virus)ziekten als corona covid19

Anti virus beschermings-middelen. 

  • Mondkapjes – Luchtfiltratie meer dan 98% op grote en kleine uit de lucht vallende deeltje. Gebruik mondkapjes in combinatie met alcohol desinfectie gel of Alcohol doekjes. Om besmetting in het mondkapje te voorkomen.
  • Lifebuoy-handgel – Kleine tube desinfectie handgel voor onderweg. Geen water nodig.
  • HospiCare Alcohol doekjes – Geschikt voor handen, mobiele telefoon, winkelwagentjes enz.
  • Dermotect desinfectiegel – Op alcohol basis. Snel handen desinfecteren, verdampt snel, dus nel droge handen.
  • Gezichtsscherm – Bescherm jezelf tegen hoest- en niesdruppels. Het gezichtsscherm is afwasbaar,.
  • Wegwerp schort – Bescherm je kleding tegen besmettingen.

Extra VITAMINE K zou doorbraak in corona-behandeling kunnen zijn, volgens Nijmeegse artsen
Ze ontdekten dat corona-patiënten die zeer ernstig ziek worden of overlijden heel weinig vitamine K in hun bloed hebben. En dat is nou juist het vitamine een belangrijke rol speelt bij het beschermen van de longen.
Een aantal mogelijkheden om direct vitamine K te bestellen :
Vitamine K bij vitaminesperpost.nl
Vitamine K bij de Online Drogist
Vitamine K via Drogist.net verkrijgen
-Zoeken bij Bol.com naar Vitamine K


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *