Coronabooster en griepprik na elkaar krijgen is effectiever

Mensen maken meer antistoffen tegen COVID-19 aan als ze een coronabooster en griepprik ná elkaar krijgen, dan wanneer ze deze tegelijk ontvangen. Dat bleek  uit onderzoek van het Radboudumc.

140 proefpersonen van 60 jaar en ouder kregen op verschillende momenten en in verschillende volgordes een griepvaccin en coronabooster. Aan de hand van hun bloedafname werd onderzocht hoe hun afweersysteem op deze vaccinaties reageerde. Ook hielden deelnemers bij hoeveel last zij kregen van eventuele bijwerkingen.

De studie laat zien dat de mensen die eerst de coronabooster en drie weken later de griepprik kregen, meer antistoffen aanmaakten dan mensen die beide prikken tegelijk kregen. Ook konden de antistoffen van die eerste groep, het virus beter neutraliseren dan de antistoffen van de mensen die ze gecombineerd kregen.

De mensen die de coronabooster en het griepvaccin tegelijk kregen, hadden niet meer bijwerkingen dan de mensen die ze juist na elkaar ontvingen. Dit betekent dat een gelijktijdige toediening van de vaccins veilig is.

Timing and sequence of vaccination against COVID-19 and influenza (TACTIC): a single-blind, placebo-controlled randomized clinical trial.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *