Corona covid19 en belangrijkste feiten over vitamine D

Het fysiologische belang van vitamine D voor een goed functionerend immuunsysteem is onderzocht en staat buiten kijf.  Een vitamine D-tekort verhoogt de vatbaarheid voor virale infecties van de luchtwegen.

Sommige wetenschappers stellen dat het toenemen van het aantal luchtweginfecties en de seizoenspiek van de griep in de winter/lente het gevolg zijn van de bijzonder lage vitamine D-spiegels ( Cannell et al. 2006 ). De overeenkomstige associatiestudies zijn talrijk ( Gunville et al. 2013 ). In celexperimenten is lang geleden geconstateerd dat vitamine D een virusremmende werking kan hebben in longweefsel ( Beard et al. 2011 ).

Vitamine D en het covid19 coronavirus.

In verband met potentieel beïnvloedbare risicofactoren kwam vitamine D al snel in beeld ( Mitchell 2020 , Biesalski 2020 ).

Er is er nu een (onofficiële) consensus onder medici. En dat luidt: in de pandemische winter van 2020/21 is het voor volwassenen zeker gunstig om regelmatig vitamine D-supplementen te slikken. Omdat deze vitamine kan helpen bij het afweren van Sars-CoV-2. Heel belangrijk is echter: “Te veel is ongezond”.

Aanleiding is dat verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat onder die mensen die positief testten op Sars-CoV-2, er vooral veel met lage niveaus Vitamine D-spiegels in het bloed zijn. Er zijn ook enkele onderzoeken die aantonen dat patiënten met een ernstig verloop van infectie een laag vitamine D-gehalte in hun bloed hebben. Dit alles maakt het zeer waarschijnlijk dat vitamine D het immuunsysteem verbetert en de kans op coronabesmetting verkleint.

Veroorzaakt covid19 een zeer verlaagde vitamine D spiegel?

Als een patiënt met ernstige COVID-19-symptomen in het ziekenhuis wordt opgenomen en daar een vitamine D-tekort wordt geconstateerd, wil dat niet direct zeggen dat deze patiënt eerder een vitamine D-tekort had (dus op het moment van infectie).  Het is dus de vraag of dit vitamine D-tekort veroorzaakt word door COVID-19 of meewerkt aan de oorzaak  van de COVID-19 ziekte. Het zou zo kunnen zijn dat een ernstige infectie het vitamine D-gehalte op korte termijn drastisch laat dalen.

Vooral senioren  en mensen met overgewicht hebben vaak een tekort aan vitamine D

Met het ouder worden neemt het vermogen van de huid om vitamine D aan te maken aanzienlijk af.  Omdat vitamine D-tekort op oudere leeftijd wijdverspreid is, is extra vitamine D inname belangrijk voor senioren die niet of weinig worden blootgesteld aan zonlicht. Ook een lockdown heeft een negatief effect op de vitamine D-status van de bevolking.

Daarnaast lopen mensen met overgewicht (obesitas) het risico op vitamine D-tekort. Dit komt omdat de vitamine D wordt opgeslagen in het overvloedige vetweefsel en daarom niet in het bloed beschikbaar is om zijn werking te ontwikkelen.

Vitamine D bestellen

Vitamine D is te koop in tabletten, capsules maar ook vloeibaar. Mogelijkheden om snel online te bestellen zijn oa. :

Voor volwassenen wordt een dosering van 800 tot 1000 internationale eenheden (IE) vitamine D per dag aanbevolen.  Belangrijk is de maximale dosis van 4.000 IU / d (100 µg)  die wordt aanbevolen door EFSA niet te overschrijden.  Met name voor mensen met een verminderde nierfunctie moeten worden gewaarschuwd voor inname van hogere doses vitamine D-supplementen om schade aan de gezondheid te voorkomen .

Tien feiten over vitamine D

 • Voor spieren en botten: Vitamine D bevordert de opname van calcium uit het maagdarmkanaal en de verharding van de botten. Het beïnvloedt de spierkracht, reguleert de calcium- en fosfaatstofwisseling en is ook betrokken bij andere stofwisselingsprocessen in het lichaam.
 • Vitamine D heeft een modulerende functie voor het immuunsysteem. Het bindt zich aan zogenaamde receptoren die zich op cellen bevinden en kan dan de binnenkant van de cel binnendringen, zich hechten aan het genetisch materiaal DNA en als schakelaar voor bepaalde genen fungeren. Zo maakt het bijvoorbeeld de vorming van antilichamen mogelijk, maar reguleert het ook overmatige immuunreacties.
 • De term hormoonprecursor zou eigenlijk geschikter zijn voor vitamine D, omdat het lichaam in tegenstelling tot andere vitamines heel goed in staat is om deze stoffen zelf aan te maken. Dit gebeurt met behulp van zonlicht (UV-B-straling) in de huid van cholesterolmoleculen.
 • De stof: Chemisch correct zijn vitamine D-varianten, calciferolen. Dit is een verzamelnaam voor verbindingen zoals cholecalciferol (D3) en ergocalciferol (D2). De verbinding 25-hydroxy-vitamine D3 wordt gemeten in het bloed. Dit is de opslagvorm van de vitamine. De actieve vorm van de vitamine wordt calcitriol of 1,25-dihydroxyvitamine D genoemd.
 • Zon vereist: Belangrijk is blootstelling van gezicht, handen en grotere delen van armen en benen aan de zon gedurende 5 tot 25 minuten per dag. In de maanden oktober tot maart is de zonnestraling in Nederland niet sterk genoeg om voor voldoende vitamine D-productie te zorgen. Vitamine D kan echter in het lichaam worden opgeslagen. Deze opslag draagt bij aan de vitamine D-voorziening in de winter.
 • Voeding is van weinig belang voor de vitamine D-voorziening. Dat draagt slechts voor 10 procent bij aan de behoefte. Haring, zalm en eieren bevatten bijvoorbeeld vitamine D3. Je zou echter ongeveer 10 eieren per dag moeten eten om aan je behoeften te voldoen.
 • De risicogroepen voor mensen met risico tot een tekort behoren mensen die weinig tijd buiten doorbrengen, zoals bewoners van verpleeghuizen en bedlegerigen. Mensen met een donkere huid zijn behoren lopen ook risico omdat sterke pigmentatie het voor de huid moeilijk maakt om vitamine D aan te maken. Evenzo lopen vrouwen risico die, om religieuze redenen, altijd in het openbaar volledig gesluierd zijn. Bovendien lopen mensen met overgewicht (obesitas) het risico op vitamine D-tekort.
 • Met de leeftijd neemt het vermogen van de huid om vitamine D aan te maken aanzienlijk af en kan dit in vergelijking met jongere mensen tot minder dan de helft worden verminderd. Om deze reden wordt vitamine D-tekort vaak gevonden bij ouderen.
 • Preparaten uit de drogisterij zijn net zo goed voor niet-specifieke voedingssupplementen als die van de apotheek.
 • Samen met vet nuttigen: Vitamine D-supplementen moeten altijd samen met een maaltijd worden ingenomen die op zijn minst matig vet is. Omdat vitamine D vetoplosbaar is en alleen samen met vetten in de cellen kan worden opgenomen.
 • Niet overdoseren. Voor een niet-specifiek voedingssupplement zijn 800 tot maximaal 2000 internationale eenheden (IU) per dag voldoende. Het Europees Voedselagentschap EFSA raadt aan om de maximale dagelijkse dosis van 4000 IU niet te overschrijden.

 

Luchtreiniger TCL Breeva Met HEPA  Filter bestellen

De kans op besmetting wordt kleiner naarmate de lucht schoner wordt. Er zijn onderzoeken die aantonen dat goede luchtfiltering beter is dan een raampje open zetten. De TCL Breeva filtert de lucht 4 keer per uur op maximale snelheid in een kamer tot 15 m², wat betekent dat het slechts 15 minuten duurt om schone lucht. Voor een grotere ruimte kun je er 2 gebruiken. De prijs die je betaalt voor deze luchtreiniger ligt meestal tussen de 85-100 euro, afhankelijk van waar je hem koopt. Vaak is De TCL Breeva A1 luchtreiniger  voor een betaalbare prijs te vinden op bol.com

Ook zijn er andere soorten luchtreinigers te vinden op bol.com.

Resveratrol als potentieel antiviraal middel

Peter van der Voort is Hoofd IC van het Universitair Medisch Centrum Groningen.
Hij gaat er van uit dat resveratrol de hoeveelheid leptine kan verlagen, waardoor corona Covid19 patiënten minder ziek zouden worden. Dit is wat ze hebben ontdekt en verder gaan onderzoeken.
Verder heeft resveratrol een ontstekings-remmende werking. Het werkt als antiviraal middel bij met Corona covid10 besmette menselijke longcellen, ontdekte men recent in het UMCG. Hetzelfde geldt voor een vergelijkbaar voedings-supplement met de naam Pterostilbeen. Beide zijn eventueel ook te combineren.
Een uitgebreid assortiment Resveratrol wordt via bol.com aangeboden.

Ook kan het handig zijn Pterostilbeen of Resveratrol te bestellen of bij het bedrijf Vitamines per Post.

 


Extra vitamine D-inname tegen Corona Covid19

Extra vitamine D wordt geadviseerd als bescherming tegen Corona Covid19-infectie.
Op de IC´s krijgen corona patiënten ook vitamine D toegediend. Want wetenschappers koppelen vitamine D-tekort aan hogere Corona Covid19 sterftecijfers.

Vitamine D bestellen
Vitamine D is te koop in tabletten, capsules maar ook vloeibaar. Je kunt het bestellen  :

Het altijd goed extra vitamine D te nemen in de herfst, winter en vroege voorjaar, wanneer ons lichaam nauwelijks zelf vitamine D aanmaakt.


Producten die beschermen bij besmettelijke (virus)ziekten als corona covid19

Anti virus beschermings-middelen. 

 • Mondkapjes – Luchtfiltratie meer dan 98% op grote en kleine uit de lucht vallende deeltje. Gebruik mondkapjes in combinatie met alcohol desinfectie gel of Alcohol doekjes. Om besmetting in het mondkapje te voorkomen.
 • Lifebuoy-handgel – Kleine tube desinfectie handgel voor onderweg. Geen water nodig.
 • HospiCare Alcohol doekjes – Geschikt voor handen, mobiele telefoon, winkelwagentjes enz.
 • Dermotect desinfectiegel – Op alcohol basis. Snel handen desinfecteren, verdampt snel, dus nel droge handen.
 • Gezichtsscherm – Bescherm jezelf tegen hoest- en niesdruppels. Het gezichtsscherm is afwasbaar,.
 • Wegwerp schort – Bescherm je kleding tegen besmettingen.

Extra VITAMINE K zou doorbraak in corona-behandeling kunnen zijn, volgens Nijmeegse artsen
Ze ontdekten dat corona-patiënten die zeer ernstig ziek worden of overlijden heel weinig vitamine K in hun bloed hebben. En dat is nou juist het vitamine een belangrijke rol speelt bij het beschermen van de longen.
Een aantal mogelijkheden om direct vitamine K te bestellen :
Vitamine K bij vitaminesperpost.nl
Vitamine K bij de Online Drogist
Vitamine K via Drogist.net verkrijgen
-Zoeken bij Bol.com naar Vitamine K


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *