België waarschuwt voor risico aerosols en benadrukt belang ventilatie

Gezondheidsinstituut Sciensano heeft op 4 november 2020 gewaarschuwd voor het risico van aerosols. Dat zijn fijne coronavirus bevattende druppels die zich vormen bij praten, niezen of hoesten. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat er zo besmettingen gebeuren. Een goede ventilatie is daarom belangrijk.

Sciensano is in het federale onderzoekscentrum voor de volksgezondheid in België.

Als je besmet bent met het coronavirus produceer je druppels die virus bevatten en waarmee je anderen kunt besmetten. Die druppels produceer je bij praten, niezen of hoesten. De gevaarlijkste zijn de grote druppels, die snel naar beneden vallen als we ze uitstoten. Dat is de reden waarom het houden van afstand van elkaar een goede voorzorg is om te verhinderen dat we elkaar besmetten. Maar daarnaast worden dus ook heel fijne druppels uitgestoten, de zogenaamde aerosols,  Die aerosols kunnen ook virus bevatten, zij het minder dan de grote. Die fijne druppels kunnen wel lange tijd in de lucht zweven, meerdere uren, zeker in een gesloten ruimte. De lucht kan dan als het ware besmettelijk worden. Er zijn meer en meer aanwijzingen dat infecties op die manier kunnen plaatsvinden, maar enkel onder specifieke omstandigheden. Het probleem doet zich voor in kleine, gesloten ruimtes, waar veel mensen aanwezig zijn, waar gepraat, gezongen of geroepen wordt en waar we langere tijd verblijven.

Boodschap is daarom het aantal aanwezigen in zulke ruimtes te verkleinen, bijvoorbeeld door het aantal mensen op kantoor te beperken via telewerk. Daarnaast kunnen ook mondmaskers het ontstaan van zulke aerosols beperken, doordat er geen grote druppels uitgestoten worden die vervolgens kunnen verdampen. Ten slotte is ook een goede en voortdurende ventilatie belangrijk. Ideaal is om kiepramen open te zetten die tegenover elkaar staan in een ruimte. Op die manier daalt het aantal ziektekiemen in de lucht met negentig procent in vijf minuten. Met een raam wijd open duurt het een kwartier en met en raam op kiep twee uur.

Ook kan geventileerd worden door het ventilatiesysteem waarmee nieuwe kantoren en huizen vaak zijn uitgerust continu te laten draaien. Voorwaarde is wel dat de lucht naar buiten wordt geblazen en geen lucht gerecycleerd wordt. Aangeraden wordt om het systeem al minstens twee uur op kruissnelheid te laten draaien voor er aanwezigen zijn, en tot twee uur erna. In  veertig minuten kan zo negentig procent van de ziektekiemen uit de lucht gehaald worden. Maar ook dan is het nog nuttig om ramen of deuren open te zetten.

De andere voorzorgsmaatregelen, zoals handhygiëne, afstand bewaren en een mondmasker dragen, blijven eveneens belangrijk. Sciensano waarschuwt wel om geen lucht af te voeren naar andere ruimtes. Ook wijst ze op het belang van ventilatie in ruimtes waarin coronapatiënten zich thuis afzonderen van familieleden. Het is belangrijk is om de wc-bril steeds naar beneden te doen bij het doorspoelen omdat ook uitwerpselen virusdeeltjes kunnen bevatten. Zorg ook voor een goede verluchting van de wc-ruimte en vermijd dat een luchtstroom ontstaat naar andere vertrekken in huis.

https://covid-19.sciensano.be/Advice_RAG_Air%20ventilation.pdf

 

 

Luchtreiniger TCL Breeva Met HEPA  Filter bestellen

De kans op besmetting wordt kleiner naarmate de lucht schoner wordt. Er zijn onderzoeken die aantonen dat goede luchtfiltering beter is dan een raampje open zetten. De TCL Breeva filtert de lucht 4 keer per uur op maximale snelheid in een kamer tot 15 m², wat betekent dat het slechts 15 minuten duurt om schone lucht. Voor een grotere ruimte kun je er 2 gebruiken. De prijs die je betaalt voor deze luchtreiniger ligt meestal tussen de 85-100 euro, afhankelijk van waar je hem koopt. Vaak is De TCL Breeva A1 luchtreiniger  voor een betaalbare prijs te vinden op bol.com

Ook zijn er andere soorten luchtreinigers te vinden op bol.com.

Resveratrol als potentieel antiviraal middel

Peter van der Voort is Hoofd IC van het Universitair Medisch Centrum Groningen.
Hij gaat er van uit dat resveratrol de hoeveelheid leptine kan verlagen, waardoor corona Covid19 patiënten minder ziek zouden worden. Dit is wat ze hebben ontdekt en verder gaan onderzoeken.
Verder heeft resveratrol een ontstekings-remmende werking. Het werkt als antiviraal middel bij met Corona covid10 besmette menselijke longcellen, ontdekte men recent in het UMCG. Hetzelfde geldt voor een vergelijkbaar voedings-supplement met de naam Pterostilbeen. Beide zijn eventueel ook te combineren.
Een uitgebreid assortiment Resveratrol wordt via bol.com aangeboden.

Ook kan het handig zijn Pterostilbeen of Resveratrol te bestellen of bij het bedrijf Vitamines per Post.

 


Extra vitamine D-inname tegen Corona Covid19

Extra vitamine D wordt geadviseerd als bescherming tegen Corona Covid19-infectie.
Op de IC´s krijgen corona patiënten ook vitamine D toegediend. Want wetenschappers koppelen vitamine D-tekort aan hogere Corona Covid19 sterftecijfers.

Vitamine D bestellen
Vitamine D is te koop in tabletten, capsules maar ook vloeibaar. Je kunt het bestellen  :

Het altijd goed extra vitamine D te nemen in de herfst, winter en vroege voorjaar, wanneer ons lichaam nauwelijks zelf vitamine D aanmaakt.


Producten die beschermen bij besmettelijke (virus)ziekten als corona covid19

Anti virus beschermings-middelen. 

  • Mondkapjes – Luchtfiltratie meer dan 98% op grote en kleine uit de lucht vallende deeltje. Gebruik mondkapjes in combinatie met alcohol desinfectie gel of Alcohol doekjes. Om besmetting in het mondkapje te voorkomen.
  • Lifebuoy-handgel – Kleine tube desinfectie handgel voor onderweg. Geen water nodig.
  • HospiCare Alcohol doekjes – Geschikt voor handen, mobiele telefoon, winkelwagentjes enz.
  • Dermotect desinfectiegel – Op alcohol basis. Snel handen desinfecteren, verdampt snel, dus nel droge handen.
  • Gezichtsscherm – Bescherm jezelf tegen hoest- en niesdruppels. Het gezichtsscherm is afwasbaar,.
  • Wegwerp schort – Bescherm je kleding tegen besmettingen.

Extra VITAMINE K zou doorbraak in corona-behandeling kunnen zijn, volgens Nijmeegse artsen
Ze ontdekten dat corona-patiënten die zeer ernstig ziek worden of overlijden heel weinig vitamine K in hun bloed hebben. En dat is nou juist het vitamine een belangrijke rol speelt bij het beschermen van de longen.
Een aantal mogelijkheden om direct vitamine K te bestellen :
Vitamine K bij vitaminesperpost.nl
Vitamine K bij de Online Drogist
Vitamine K via Drogist.net verkrijgen
-Zoeken bij Bol.com naar Vitamine K


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *