Gehoorklachten, gehoorverlies? – Hoe ontstaat ouderdomsslechthorendheid?

Bij ouderdomsslechthorendheid wordt het volgen van een gesprek moeilijker, vooral in een rumoerige omgeving. Je hoort dat er gepraat wordt, maar je verstaat niet je gesprekspartner zegt. Deze vorm van slechthorendheid  komt veel voor.

Veel mensen beginnen er vanaf hun vijftigste iets van te merken van gehoor problemen. Niet altijd valt het direct op dat er gehoorverlies is. Maar op hun zestigste of zeventigste ze dan pas echt gehoorklachten.

Langzamer spreken en articuleren helpt, schreeuwen niet

Ouderdoms slechthorendheid wordt veroorzaakt door een stoornis van het binnenoor en/of de gehoorzenuw.  Geluidstrillingen worden nog wel opgevangen. Maar de signalen worden niet meer goed door de gehoorzenuw verwerkt en doorgegeven. Een aantasting van het binnenoor zorgt voor verzwakking van geluiden en vervorming. Sommige geluiden worden zachter waargenomen, andere geluiden worden scherp en luid waargenomen. Daarom moet je nooit tegen slechthorenden schreeuwen. Langzamer spreken en beter articuleren werkt wel.

Kenmerken ouderdoms slechthorendheid

 • Het volgen van een gesprek wordt lastiger vooral in een rumoerige omgeving.
 • Vaak vragen andere mensen vragen te herhalen wat ze zeggen
 • Het wordt moeilijker om in een openbare gelegenheid  goed te horen
 • Telefoneren wordt lastiger
 • Het kost moeite om mensen achter je te verstaan
 • Het wordt moeilijker om de richting waar een geluid vandaan komt te bepalen
 • Het kost moeite mensen in die zich een andere ruimte bevinden, te verstaan
 • Het geluid van radio en televisie harder zetten
 • Je hoort  vaker de deurbel of de telefoon niet meer
 • Zachte geluiden zijn moeilijk te horen, maar harde geluiden zijn juist  hinderlijk
 • Sommige mensen krijgen last van oorsuizen of piepen
 • Geluiden worden vervormd waargenomen: sommige geluiden doffer en andere scherp

Ga bij vermoeden van gehoorproblemen naar je huisarts

Wanneer je vermoedt dat je gehoor achteruit gaat, is het verstandig om bij je huisarts langs te gaan. Je huisarts kan je doorverwijzen naar een  audicien of naar de Keel- Neus- en Oorarts.

Handig, een gratis gehoortest bij u in de buurt aanvragen

Wilt u zekerheid krijgen over hoe het momenteel met uw gehoor gesteld is,  doe dan de gratis gehoortest. Deze vrijblijvende en  gratis test kunnen mensen in Nederland, zowel jong als oud, aanvragen.  En kan bij een audicien bij u in de buurt ingepland en gedaan worden.

Er zijn 60 vestigingen met hoorspecialisten aangesloten bij de  hoorwinkel website waar u zich kunt laten testen. Zij bieden u een kwalitatieve gehoortest en kunnen u helpen bij alle hoorproblemen.

Vrijblijvend een gehoortest doen kan altijd

Slechthorendheid kan vaak eenvoudig verholpen worden. Zoek daarom op tijd hulp.  Want hoe langer een hoortoestel wordt uitgesteld, des te lastiger wordt het om je erop aan te passen. Ook als je 55-plusser bent en je hebt nog geen problemen is het verstandig om vrijblijvend een gehoortest te laten doen.

40% goedkoper begeleid hoortoestel online uitkiezen en bestellen

Gehoorapparaten veel kleiner als vroeger

Gehoortoestellen zijn tegenwoordig veel kleiner als vroeger. Ook zijn er modellen voor moderne (jongere) mensen,  in verschillende modekleuren of met leuke patroontjes te krijgen.  Diverse modellen en opties zijn mogelijk. Vraag en bekijk de mogelijkheden bij de audicien. De gehoorspecialist zorgt er voor dat je het juiste advies en/of een juist aangemeten hoortoestel krijgt.

Artrose specialist
Voor alle ledematen zijn er hulpmiddelen die  aangeboden worden via Artrosespecialist.nl.  Artrosespecialist is gericht op mensen die last hebben van artrose.

Via het bedrijf Rollator Goedkoop kunt u een XXL Rollator bestellen die bij u past.  Of kijk bij  Hulpmiddelenwereld XL Rollator.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *