Artrose – versleten knie bewegen en oefeningen

Het kraakbeen in je kniegewricht verandert bij artrose van de knie. Dit kan pijn en stijfheid in de knie veroorzaken en een krakend geluid.  Stijfheid voel je vooral wanneer je na lang stil zitten weer in beweging komt.  Soms is de pijn erger en in andere perioden is de pijn minder. Veel mensen met artrose hebben regelmatig ontstekingen in het gewricht en pijnlijke structuren om de knie heen. Dit zijn de mensen die s’ nachts veel pijn hebben, de trap slecht op en af kunnen, niet lang kunnen lopen zonder pijn, waarbij bijvoorbeeld de knie warm en gezwollen is.  Een groot deel van de pijnklachten zijn vaak het gevolg van deze onstekingen en pijnlijke structuren eromheen.

Het is belangrijk om te blijven bewegen. Let op voldoende beweging en goede voeding, vooral bij overgewicht. Pijnstillers kunnen klachten verminderen.

Oefeningen bij knie artrose / versleten knie

Bij knieartrose of versleten knie, is het belangrijk om de spieren rondom de knie te versterken. Blijven bewegen zonder de knie te overbelasten is belangrijk. Bewegen voorkomt dat klachten terugkomen of verergeren. Geoefende spieren geven het gewricht stevigheid, waardoor het meer kan verdragen en minder pijn doet. Beperk de activiteiten die pijn doen of de klachten kunnen verergeren zoals traplopen. Doe geen sporten waar je moet springen of plotseling moet starten, stoppen of draaien.

Tijdens roeibewegingen wordt de knie telkens gebogen en gestrekt zonder dat er veel gewicht op de knie komt. Dat is ideaal voor het kraakbeen. Dit is een goede oefening om in de fitnessschool te doen.

Zorg ervoor dat je de oefeningen of activiteiten stapsgewijs opbouwt. Te adviseren is dat de frequentie van trainen (start met 2-3 keer per week) en de zwaarte ervan aangepast moet worden aan de eventuele na-reactie van de knie tijdens of na het trainen.

Beweeg bij voorkeur minimaal een half uur per dag, bijvoorbeeld door te wandelen of fietsen. Hiermee houd je de knie zo soepel mogelijk, maak je de spieren rond de knie sterker. Daardoor kun je inspanning langer volhouden.

Wanneer je veel pijn heeft, kun je het gewricht een tijdje rust geven. Zorg er dan wel voor dat je het gevoelige gewricht regelmatig beweegt.

Hulpmiddelen bij knieartrose

Sommige mensen met knieartrose hebben baat bij het gebruik van speciale kniebraces, inlegzooltjes of schokdempende schoenen. Gebruik een wandelstok als je klachten hebt door artrose van de heup of knie.

Voor knie artrose hulpmiddelen kun je terecht bij de artrose specialist . Je kunt hier onder andere een uitgebreid assortiment braces voor de knie vinden.

Boek : gewrichten en voeding

Gert Schuitemaker heeft een boek geschreven over gewrichten en voeding, een orthomoleculaire benadering waarbij je de juiste voeding kiest waar onze genen en weefsels al honderdduizenden jaren aan gewend zijn.

Fysiotherapie of oefentherapie helpt bij versleten knie

Een fysiotherapeut of oefentherapeut kan je helpen met op maat aangepaste oefeningen voor jouw lichaam. Bij regelmatig oefenen kunnen de klachten afnemen. Je leert oefeningen die het kniegewricht in goede conditie houden. Vaak leer je routine handelingen zo uit te voeren dat het kniegewricht minder belast wordt.

Vaak gaat slijtage gepaard met veel spierspanning en daarvoor kan massage therapie, dry needling therapie, taping en/of rekoefeningen helpen.

Per 1 januari 2018 worden de eerste 12 behandelingen oefentherapie bij artrose aan heup of knie vanuit de basisverzekering vergoed. De fysiotherapeut zelf de diagnose artrose kan stellen. Zorgverzekeraars kunnen in hun polisvoorwaarden toch om een verwijzing vragen.

Afvallen is belangrijk bij overgewicht

Extra lichaamsgewicht verhoogt de druk op het kniegewricht.  Daarom is het belangrijk om af te vallen bij overgewicht. Daarmee zullen de ontstekingsprikkels en pijn minder worden in de knie.

Producten die het afvallen ondersteunen bij De Online Drogist.
Bijvoorbeeld tussendoortjes met weinig calorieën en ook producten als caloriearm ijs, caloriearme chips, enz.
Ook vind je hier maaltijdvervangers, afslankthee, detox mogelijkheden.

Bij bol.com vind je hulpmiddelen voor afvallen van maaltijdvervangers en vetverbranders tot de beste afvalboeken:

Pijnstillers

Wanneer je veel pijn hebt kun je paracetamol of NSAID (ontstekingsremmer) gebruiken. Je kunt ook een pijnstillende gel aanbrengen op de knie. NSAID zalf/creme (bijvoorbeeld Voltaren Emugel ) lokaal op de knie aanbrengen. Pijnstiller gel/creme heeft de voorkeur boven pillen omdat er minder kans is op bijwerkingen zoals maagklachten.  Als bovenstaande pijnstillers onvoldoende werken, kan uw arts in zeldzame gevallen capsaïcine crème voorschrijven.
Pijnstillers bekijken of kopen kun je o.a. bij afdeling pijnstillers Bol.

Glucosaminesulfaat en chondroïtinesulfaat

De laatste jaren is hierover meer bekend geworden door wetenschappelijk onderzoek. Deze middelen lijken vooral effect te hebben bij de beginnende vormen van artrose. Er bestaan aanwijzingen dat deze middelen mogelijk een positief effect hebben op de klachten van artrose. Er lijkt een geringe werking aantoonbaar te zijn ten aanzien van de vertraging van de ontwikkeling van knieslijtage. Te adviseren valt voor dit effect glucosamine 1500 mg dagelijks te nemen of chondroitine 800 mg per dag (of combinatie supplement) gedurende zeker 2 jaar.  Glucosamine wordt vaak verkocht in pillen waarin ook andere voor gewrichten belangrijke voedingstoffen zitten, zoals de combinatie Glucosamine, Chondroitine MSM + hyaluronzuur. Bekijk de mogelijkheden om Glucosamine te bestellen.

Vitamine D, Vitamine C en Vis-olie, omega 3 & 6 en astaxanthine zouden mogelijk ook een gunstig effect hebben. Astaxanthine heeft een ontstekingsremmende werking en is een krachtige antioxidant. Astaxanthine is de belangrijkste roze-rode kleurstof in waterdieren zoals zalm, forel, garnaal, krab, zeekreeft en rivierkreeft. Er zijn meerdere merken Astaxanthine te koop.

Vitamine D is te koop in tabletten, capsules maar ook vloeibaar. Je kunt het bestellen  :

Kijk eventueel voor meer vitamine supplementen bij de Online drogisterij

Zorgboek Artrose

Zorgboek Artrose  – Auteur: E.H. Coene

Vaak wordt artrose afgedaan als een ouderdomskwaal waar niets aan te doen is. Ten onrechte. Artrose kan niet worden genezen, maar u kunt wel veel doen om de gevolgen van artrose te beperken. Hierover gaat dit zorgboek. Het boek gaat in op vragen als :
Wat is artrose precies?  Hoe zit het met bewegen?  Wanneer belast ik een gewricht te veel?  Wat kan ik doen om de pijn te verminderen?  Zijn er oefeningen die speciaal geschikt zijn voor mij?  Wat kan mijn partner doen om mij te helpen?  Zal ik over een paar jaar nog kunnen werken?  Klopt het dat er subsidies zijn om een werkplek aan te passen?  Wat zijn geschikte hulpmiddelen voor bij het lopen?… Kan ik een vergoeding krijgen voor het aanpassen van mijn huis?
De tips en adviezen in dit boek zullen u helpen een zelfstandig en prettig leven te leiden, ondanks de artrose.
Aan het boek hebben veel deskundigen een bijdrage geleverd: reumatologen, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, verpleegkundigen, maatschappelijk werkers, mensen van de Reumapatiëntenverenigingen en het Reumafonds en – natuurlijk – mensen die zelf artrose hebben.

Artrose specialist
Voor alle ledematen zijn er hulpmiddelen die  aangeboden worden via Artrosespecialist.nl.  Artrosespecialist is gericht op mensen die last hebben van artrose.

Via het bedrijf Rollator Goedkoop kunt u een XXL Rollator bestellen die bij u past.  Of kijk bij  Hulpmiddelenwereld XL Rollator.

Eén gedachte over “Artrose – versleten knie bewegen en oefeningen”

  1. Het is inderdaad belangrijk om de juiste hulpmiddelen te vinden wanneer je last hebt van gewrichten. Ook is het goed om je te laten behandelen door een specialist, zodat je de juiste zorg krijgt en je klachten niet erger kunnen worden. Mijn fysio heeft mij in het verleden ook veel oefeningen voor thuis meegegeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *