Artrose heup en knie oefentherapie 2018 in de basisverzekering

Eerste 12 behandelingen bij artrose heup of knie vergoed

Patiënten met artrose aan de heup- en kniegewrichten krijgen vanaf 1 januari 2018 de eerste 12 behandelingen oefentherapie of fysiotherapie vergoed vanuit de basisverzekering.  Oefentherapie bij artrose van knie en heup is bewezen effectief. Het genoemde aantal behandelingen is een maximum. In overleg met je fysio- of oefentherapeut en eventueel je verwijzer bepaal je hoeveel behandelingen je nodig hebt.

De fysiotherapeut zelf de diagnose artrose kan stellen. Zorgverzekeraars kunnen in hun polisvoorwaarden toch om een verwijzing vragen. Een verwijzing is meestal 1 jaar geldig. Heb je hierna nog meer behandelingen nodig? Dan moet je een nieuwe verwijzing aanvragen.

De aanspraak op 12 behandelingen gaat in op 1 januari 2018

De aanspraak op 12 behandelingen gaat in op 1 januari 2018. Behandelingen die voor die datum zijn gegeven tellen niet mee.
Omdat de 12 behandelingen vanuit de basisverzekering worden vergoed, vallen ze hiermee onder het wettelijk eigen risico van de verzekerde.  En indien van toepassing daarna onder je vrijwillig eigen risico.

Dit houdt in dat voor vergoeding door je zorgverzekeraar, in eerste instantie gekeken wordt of je nog eigen risico hebt.  Dit houdt dus in de praktijk in dat deze behandelingen alleen echt gratis zijn wanneer je  dat jaar je eigen risico al volledig op gebruikt hebt.

In de praktijk is gebleken dat wekelijks een behandeling gedurende acht tot twaalf weken gemiddeld voldoende is om een patiënt de oefentherapie aan te leren. Daarna kan de patiënt dit zelf in de thuissituatie of in de sportschool voortzetten.

In de meeste gevallen kan, als na 12 behandelingen het behandeldoel nog niet is bereikt, op de aanvullende verzekering van de patiënt worden doorbehandeld. Sommige verzekeraars maken in hun polis voor de AV een uitzondering voor artrose. Behandelingen dienen altijd in eerste instantie vanuit de Basisverzekering gedeclareerd te worden.

Gecontracteerde fysiotherapeut?

Het is dus belangrijk bij je verzekering na te vragen of een verwijzing wel of niet noodzakelijk is. Daarnaast is het belangrijk om te weten of je alleen bij een gecontracteerde fysiotherapeut terecht kunt. Je kunt dan bij je eigen zorgverzekering navragen welke fysiotherapeuten onder contract staan. Ga je naar een niet-gecontracteerde therapeut? Dan betaal je een deel per behandeling zelf afhankelijk van je basisverzekering.

Lees meer over artrose van de knie in artikel :
Artrose, versleten knie bewegen en oefeningen

Artrose specialist
Voor alle ledematen zijn er hulpmiddelen die  aangeboden worden via Artrosespecialist.nl.  Artrosespecialist is gericht op mensen die last hebben van artrose.

Via het bedrijf Rollator Goedkoop kunt u een XXL Rollator bestellen die bij u past.  Of kijk bij  Hulpmiddelenwereld XL Rollator.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *