Alzheimer Nederland meldt in onderzoek gen alzheimer uitgezet

In een onderzoek is een Alzheimer-gen onschadelijk gemaakt. Tot nu toe is het alleen in het laboratorium gelukt. Het is nog niet duidelijk wat dit in de praktijk kan betekenen.

De onderzoekers keken naar het risico-gen ‘ApoE4’

Mensen met dit gen, hebben daardoor een hoger risico op de ziekte van Alzheimer. De onderzoekers keken naar het risico-gen ‘ApoE4’. Een gen dat verantwoordelijk is voor de productie van een eiwit, dat een rol speelt bij onder andere de aanmaak van alzheimereiwitten.  ApoE4 is een schadelijke variant van een gen dat in vier vormen voorkomt. De meeste mensen hebben ApoE3, dat is de onschadelijke variant. 

Uit huidcellen kweekte men menselijke hersencellen

De onderzoekers veranderden huidcellen van mensen met de ziekte van Alzheimer, en lieten deze uitgroeien tot hersencellen.  Op deze menselijke hersencellen is het onderzoek gedaan.

Effect alzheimer eiwit neutraliseren

De onderzoekers toonden aan dat een nieuw middel (PH002), ervoor kan zorgen dat het ApoE4 eiwit veel minder schadelijk wordt. Op veel gebieden is het eiwit net zo onschadelijk als ApoE3.  Dit betreft een nieuwe  manier om de ziekte te behandelen, waarbij men kijkt naar het proces van de vorming van  alzheimereiwitten.

Zeer voorlopige resultaten

De wetenschappers benadrukken dat veel vervolgonderzoeken nodig zijn om te kijken of dit echt werkt.  Er is alleen gekeken naar het effect in menselijke hersencellen. Daardoor is niet bekend of het middel PH002 schadelijke effecten heeft op de rest van het lichaam. Ook is dit een medicijn om dementie te voorkomen, waardoor mensen het vele (tientallen) jaren moeten gebruiken. Het is natuurlijk de vraag of het medicijn dan ook onschuldig is.

Positief is nieuwe aanpak en testen op menselijk hersencellen

Ondanks dat het onderzoek nog een lange weg te gaan heeft, is dit een interessante ontwikkeling. Het resultaat biedt nieuwe manieren om de ziekte van Alzheimer te behandelen. Ook maakte dit onderzoek geen gebruik van proefdieren, maar meteen van menselijke hersencellen. De onderzoekers hopen dat die methode veel beter het effect van nieuwe medicijnen voorspelt.

Artrose specialist
Voor alle ledematen zijn er hulpmiddelen die  aangeboden worden via Artrosespecialist.nl.  Artrosespecialist is gericht op mensen die last hebben van artrose.

Via het bedrijf Rollator Goedkoop kunt u een XXL Rollator bestellen die bij u past.  Of kijk bij  Hulpmiddelenwereld XL Rollator.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *